A Házat holnap vagy holnapután oszlatják föl

A képviselőház holnapi ülésének napirendjén a Társadalombiztosító Intézet szanálásáról szóló törvényjavaslat szerepel, elintézett dolognak tekinthető azonban, hogy e javaslatot már csak az uj képviselőház fogja ősszel letárgyalni. A holnapi, vagy legkésőbb a holnaputáni ülésén fölolvassák a képviselőház föloszlatásáról szóló kormányzói kéziratot, amely egyszersmind intézkedni fog, az uj képviselőház összehivásáról is. Politikai körökben eddig ugy tudták, hogy az uj Ház julius 20-ika körül alakul meg, de vasárnap az a lehetőség került előtérbe, hogy az uj képviselőházat az előírt háromhónapos határidő legvégére, vagyis szeptember első napjaira hivják össze.

Az uj választással kapcsolatos időpontok körül más változások is történtek. Eddig ugyanis általános volt az a vélemény, hogy a vidéki választásokat junius 28-án és 29-én, a fővárosi választásokat pedig julius 5-én és 6-án tartják meg. Időközben azután illetékes tényezők rámutattak arra, hogy az iskolai szünidő beköszöntésével a jobbmódu szülők nagyrésze elutazik a fővárosból, kivánatos volna tehát, ha a fővárosi választásokat még a vidékiek előtt, vagy azokkal egyidőben, de mindenesetre ugy bonyolitsák le, hogy junius végére az egész választási aktus befejeződjék. Lapunk biztos értesülése szerint illetékes helyen ezt a kivánságot méltányosnak tartják, ami azt jelenti, hogy a fővárosi választásoknak julius 5-ére és 6-ára tervezett időpontját legalább egy héttel előbbrehozzák.

Technikai akadálya nincs ennek az intézkedésnek, mert amennyiben a választást csütörtökön. Urnapján írják ki, a belügyminiszter junius 24-e és julius 1-e között jelölheti meg azt a tiznapos határidőt, amelyen belül a központi választmányok tetszés szerint tűzhetik ki a hatáskörükbe tartozó kerületekben a választás napját. Ami a jelöléseket illeti. Már a mult héten közöltüka képviselőjelöltek teljes listáját, amelyen azóta kevés változás történt. Vasárnap viszont a téren is szenzációs fordulat következett be.

Már a pénteki minisztertanács foglalkozott az állami tisztviselők és főszolgabirók politikai szereplésével, amellyel szemben ellenzéki oldalról sokszor emeltek már kifogást. A mandátumot nyert állami tisztviselők természetesen képviselőségük ideje alatt sem veszítették el a kormánytól való függőségüket, ugyanannyira, hogy a képviselőség rendszerint hivatali előmenetelükben is jelentékenyen segítségükre volt. Most azután a kormány is elérkezettnek látja az időt arra, hogy véget vessen e visszás helyzetnek. Ezért elhatározták, hogy állami tisztviselő, mint képviselőjelölt, csak akkor számíthat a kormány támogatására, ha még jelölése előtt beadja végleges nyugdijaztatás iránti kérvényét.

Ha a választáson megbukik, kérvényét visszakaphatja és megtarthatja állását, de ha mandátumot nyer, nyugdijaztatása végleges marad és reaktiváltatását mandátumának lejárta után sem kérheti. Ezt a határozatot szombaton és vasárnap közölték az érdekeltekkel, akiknek tulnyomó része nyomban elhatározta, hogy a jelöltségtől visszalép.

A nyugdijaztatásra vonatkozó határozatot a mostani képviselőkre is alkalmazták, ezeknek legtöbbje tehát szintén nem vállal az uj választáson jelöltséget. Igy történt azután, hogy a kormánypárti jelölteknek már megállapított listáján számos hely megüresedett és ezekért vasárnap ujabb versenyfutás indult meg.

Az eredeti listán néhány jelöltség kérdése függőben maradt. Vasárnap még senki sem tudta, hogy lép föl a kormánypártnak négy tekintélyes tagja: Ráday Gedeon gróf, Perényi Zsigmond báró, Rakovszky Iván és Lukács György. Állítólag megtörtént végre a döntés e jelöltségekre vonatkozóan is: Ráday Gedeon gróf megtartja régi kerületét és Nagykőrösön lép föl.
Perényi Zsigmond báró Szepsiben a kormánypárt jelöltje, az eddigi képviselő, Vitéz Győző helyett; Rakovszky Iván Keszthelyen lép föl, Lukács György pedig Dombóvárott, ahol eddig Éry Márton volt a képviselő. Rakovszky Iván régi kerületének, Nyiregyházának kormánypárti jelöltségét Éber Antal kapja meg, aki junius 6-án utazik le a kerületbe. Ellenjelöltje dr. Nánássy Imre (Gaal Gaszton-párti) nyiregyházi ügyvéd lesz.

A kormánytámogató pártok fővárosi listái vasárnapra teljesen kialakultak. Az eddig ismert listatervezeteken az utolsó pillanatban több változás történt. Kezdetben nem tudtak a fővárosi listákon helyet szorítani Csilléry Andrásnak, az OTI főorvos-igazgatójának, akit ezért Kunszentmiklóson jelöltek Héjjas Ivánnal szemben. Ezt a tervet azonban vasárnap váratlanul elejtették, amennyiben a Keresztény Gazdasági Párt vezetősége ugy döntött, hogy Csilléry Wolff Károly és Kossalka János után a budai lista harmadik helyen jelölik, Toperczerné helyett, aki nem vesz részt a választási küzdelemben. A kormánypárt budai listáját Kozma Jenő és Recsey Antal vezetik, északi listáját Kállay Miklós. Dési Géza és Éber Antal, míg a déli listán Bud vagy Zsitvay miniszterek után Useffy Béla és Payr Hugó következik – Gaár Vilmos kiesett – bár szó van arról is hogy Ussettyt esetleg Budára helyezik át. A keresztény párt északi listája a régi marad (Ernszt miniszter, Homonay, Tabódy) a déli lista pedig így alakul: Buday Dezső, Petrovácz Gyula, Müller Antal, Ilovszky János.

Nem jutott megfelelő hely Schinchie Margitnak és Szabó Józsefnek, akik nyomban elhatározták, hogy külön-külön listával indulnak küzdelembe. Szabó József a keresztényszocialista szakszervezet akarja mozgósítani. A listavezető Budán Székely János lenne, északon Movik Péter, délen Szabó József. Pestkörnyékén pedig Csik József papképviselő, aki nem hajlandó a keresztény párt pestkörnyéki listáján elfogadni a Tebler János után következő harmadik helyet.

Csilléry András kiválása után Kunszentmiklóson három jelölt marad: a kormánypárti Kelemen Kornél, a pártonkivüli Héjjas Iván és a Gaal Gaszton-párti Vass Sándor, aki mellett Izsák László mint ellenzéki kisgazda futna. Vasárnap egyébként érdekes uj név is fölbukkant a képviselőjelöltek tömegében: Prónay Pál, aki valamelyik nyugatmagyarországi vagy nógrádi kerületben lép föl pártonkivüli programmal vagy esetleg Kecskeméten. Már eddig is több vidéki küldöttség kérte föl a jelöltség elvállalására, aki hangsulyozta előttük, hogy „nem a szó köznapi értelmében kiván politikzálni.”

Uj jelölt még dr. Szabolcska Mihály, törvényszéki biró, aki a nagykaposi kerületben lép föl kormánypárti programmal. Csongrádon Krüger Aladár, az egységes párt hivatalos jelöltje. A kápolnai kerületben – Hódmezővásárhelyen kívül – hir szerint, föllép Mayer János fölmüvelésügyi miniszter, akinek Studinka Elemér dormándi földbirtokos lesz az ellenjelöltje. Studinkának nagyon erős pártja van a kerületben a legutóbbi pótválasztásban vele szemben Krisztián Imre kemény harc után csak csekély többséggel tudta a mandátumot megszerezni. Az adonyi kerületben nagy esélyekkel indul Elek István iváncsai nagybirtokos. A zemplénmegyei megyaszói kerületben biró Prónay György földmüveléis államtitkár a hivatalos jelölt.

A liberális ellenzék közös fővárosi listájáról tárgyalások folynak a szabadelvü párt és a demokraták között. Végleges döntés még nem történt.