Apponyi Albert Jászberényben

Jászberény, junius 28.
Hétfőn ünnepli Jászberény város annak a napnak ötvenedik évfordulóját, hogy gróf Apponyi Albertet először választotta meg képviselőnek. 1881-ben lépett föl Apponyi elsőizben képviselőjelöltként Jászberényben és junius 28-án nyujtották át mandátumát. Mostani mandátumát, amellyel éppen az ötvenedik évfordulón ajándékozta meg a kerület. Péter Pál napján adják át országos ünnepség keretében.

Gróf Apponyi Albert Czettler Jenő kiséretében már vasárnap délután Jászberénybe utazott. Apponyi családja, valamint a kormány képviselője, gróf Klebelsberg Kunó kultuszminiszter és számos társadalmi egyesület küldöttsége hétfőn érkezik Jászberénybe. A hatvani állomáson a jászberényieknek többszáz főből álló küldöttsége várta vasárnap Apponyit. Jászberény nevében Pénzes Sándor városi főügyész. Hatvan nevében pedig Lévay Mihály címeres püspök, volt képviselő mondott üdvözlőbeszédet.

Apponyi hosszabb beszédben válaszolt az üdvözlésre:
- Elsősorban Hatvannak az üdvözlését köszönöm – mondotta – mert ezáltal mintegy szimbólumként juttatják kifejezésre, hogy ez az ünnep nagyobb jelentőségű, mint egy város ünnepe és egy választókerület ünnepe egy személy mellett, mert valójában a polgári erélyek és az alkotmányos jogok mintaszerű gyakorlásának ünnepe ez.

- Az első szó, a hálaadó szó az Egek Urához száll, aki erkölcsi erőt adott nekem, hogy számos gyarlóság, gyakori tévelygés és hiba közt is nagyban és egészben az egyenes uton tudtam haladni. Köszönöm önnek, hogy lelkük meggyőződésének követése utján haladtak mindig. Én magamban teljes munkaerőt érzek és koromnál fogva, amely természetesen távolabb áll az önös hajlamtól, mint a fiatalkor, még fokozottabb önzetlenséggel csak az igazságot, nemzetünk boldogulását fogom keresni. Ez a foglalata annak, amit én önök közt érzek. Jászberény közönsége nagy érdemeket szerzett Magyarország alkotmányossága körül, annak ideálját állította a nép elé, hogy kell az alkotmányos jogokat gyakorolni.

- Ez a magyar nép érettebb az alkotmányos jogok gyakorlására, mint bármelyik más nép!

Apponyi körülbelül egy órát időzött a hatvani állomáson a választók körében, majd a tömeg éljenzése közben indult tovább a vonat. Pusztamonostoron is üdvözlés volt, majd Jászberény állomáson Friedvalszky Ferenc polgármester köszöntötte Apponyit. Apponyi magával hozta azt a zászlót, amelyet 25 éves képviselői jubileuma alkalmából kapott választóitól. Köszönetet mondott az üdvözlésért, négy fehér ló által vont kocsiban ült és a megjelentek hosszu kocsisorban kisérték be a városba. Apponyi Kele István apátplébánosnál szállt meg. Este a helybeli dalárdák közremüködésével nagy lampiónos menetet rendeztek gróf Apponyi Albert tiszteletére.