Képviselői pör

Pavlovics képviselő becsületszavára fogadta a képviselőházban, hogy a nagy-kikindai vasuti állomásnál nem bántalmazott iskolás gyermekeket a Szózat és Himnusz énekléséért.

Az Uj-vidéken megjelenő *Zasztava* szerb ujságban is kijelentette, hogy az ellene emelt vádak igaztalanok; ő gyakran jár Nagy-Kikindára, de ott soha nem bántalmazott senkit.  Megválasztása óta – ugymond – a képviselőházban hajsza kezdődött ellene, a melyet bizonyos oldalról tervszerüen folytatnak.

A szegedi főügyészség által megtartott vizsgálat azonban terhelő. Tanu van elég. A megvert két gyermek is az eddigi híreknek megfelelően adták elő a történeteket. A már hetek előtt történt esetkor a vasuti kalauzok kiváncsiak lévén a felbőszült és szitkozódó ur kilétére, kérték a jegyét, mire ő arczképes igazolványát mutatta.

Aschinger Ferencz szegedi főügyészhelyettes e hó 18-ikán Nagy-Kikindára utazott és az ottani törvényszék előtt bünvádi feljelentést adott be Pavlovics ellen a két bántalmazott gyermek atyjának, Hirsch Engerbert alibunári váltóőrnek és Pósa Mátyás topoloveszi pályaőrnek a nevében, sulyos testi sértés miatt. Egy harmadik feljelentést is tett Pavlovics ellen a magyar nemzet ellen való izgatás czímén.

Mindezek után a szegedi főügyészség a képviselőházhoz fordult, hogy Pavlovics mentelmi jogát függessze föl. A képviselőház mentelmi bizottsága a kérelmet sürgősen tárgyalta, miután a képviselőház nyári szünetére elintézetlenül hagyni nem akarta.

Junius 20-ikán reggel 9 órakor a bizottság összeült, s meghallgatta Pavlovics képviselőt, a ki az ellene emelt vádak valóságát tagadta s maga kérte mentelmi jogának fölfüggesztését. Szivák Imre előadó ismertette az eset előzményeit, a tanúvallomásokat és a vizsgálati iratokat.

Minthogy ezekből a bizottság meggyőzödött, hogy zaklatás nem forog fönn, egyhangu határozattal ugy döntött, hogy a Háznak Pavlovics mentelmi jogának felfüggesztését indítványozta s jelentése tárgyalásának sürgősségét a Háznak figyelmébe ajánlta. Egy óra mulva a Ház tárgyalta is az ügyet és Pavlovicsot kiadta a bíróságnak.

Érdekes, hogy az újvidéki *Zasztava* azt írta e hó 22-ikén, hogy a nagy - kikindai botrányt nem dr. Pavlovics képviselő, hanem bizonyos Szévics Mita nevű becskereki ember követte volna el, a ki ép aznap, a mikor az eset megtörtént, Nagybecskerekről érkezett Kikindára, s a vasuti állomáson várakozott a legközelebb induló vonatra.

Ez a Szévics roppantul hasonlít dr. Pavlovicshoz; ingerlékeny természetű is s beszámíthatatlansága miatt gondnokság alatt áll;  sem ezt a Szévicset, sem Pavlovics képviselőt addig nem ismerték és nem látták, a *Zasztava* szerint felültek a Rohonczystáknak, a kik hírét vitték az esetnek, s a kik Pavlovicsnak a képviselőválasztás miatt ellenfelei.

A vizsgálat most már kétszeresen is a legnagyobb szigort kívánja. Előszőr, hogy ártatlanuk senki se bünhödjék, de másrészt, hogy önkéntes mártírok ne vállalhassák el a mások bűnét, hogy aztán az igazi bünösök  zavartalanul élhessenek a becsületszó védelme alatt.