Rövidek

Ébredj Németország! – kiáltotta a mikrofonba egy frakkbaöltözött horogkeresztes Curtius külügyminiszter beszéde közben a mainzi Stresemann-ünnepen

Mainzból jelentik: Vasárnap avatták föl a mainzi Stresemann-emlékművet. Az ünnepi szónok Curtus külügyminiszter volt. Beszédét kinos incidens zavarta meg. Egy elegánsan öltözött ur frakkban és cilinderben a mikrofonhoz férkőzött és harsányan bekiáltotta: „Ébredj Németország!” A tüntetőt rendőrök távolították el és letartóztatták.

Hindenburg ingerült kijelentést tett a horogkeresztesek ellen
Berlinből jelentik: Amikor Hindenburg elnök keletfővárosba, egy közbeeső kis állomáson a közönség nagy lelkesedéssel köszöntötte. Az agg tábornagy leszállt szalónkocsijából, hogy megköszönje az üdvözlést, közben két horogkeresztes fiatal ember tüntetőleg feléje kiáltotta: „Ébredj, Németország!” Az elnököt szemmelláthatólag nagyon bosszantotta ez az izléstelenség és energikus hangon, ugy, hogy távolabb is jól hallhatták, ezt mondta a körülötte állóknak: „Ma férfiak kormányoznak és nem tökfilkók!”

Dánia vasárnap panaszt tett a norvég kormány ellen a hágai döntőbiróságnál
Kopenhága, julius 12.
A dán kormány vasárnap panaszt nyujtott be a grönlandi konfliktus ügyében a hágai nemzetközi döntőbiróságnál. A panaszban arra kérik a nemzetközi ítélőszéket, mondja ki, hogy Kelet-Grönland norvég megszállása jogtalan volt.

Betiltották Münchenben a „Völkischer Beobachter”-t,  Hitler napilapját

Münchenből jelentik: A birodalmi belügyminiszter kérelmére a müncheni rendőrség három hétre betiltotta a Münchenben megjelenő „Völkscher Beobacher”-t, Hitlerék hivatalos lapját.

Államcsiny Chilében
Santiago di Chile, julius 26.
(Az Havas-ügynökség jelentése.) Oparo Padro, a szenátus elnöke államcsinnyel a köztársaság elnöke lett.