A műselyem, az égésipróba

A műselyem ellenzői különösen tűzveszélyes voltát és a mosásakor tanúsított kisebb ellenálló képességét, kifogásolják. Valójában az idegen alkatrészektől kellően megtisztított műselyem éppoly kevéssé tűzveszélyes, mint a pamut vagy len, hiszen éppúgy cellulózból áll, mint emezek. Moshatósága pedig az utolsó években tetemesen javult, és előreláthatóan rövidesen kifogástalan lesz.

Egyéb tulajdonságaira nézve megemlítjük, hogy fénye a természetes selyem enyhe fényétől az éles üvegfényig változhatik, fogása valamivel teltebb, mint a természetes selyemé; azonkívül bármely színárnyalatra éppúgy festhető, mint a természetes selyem. Hőszigetelő képessége valamivel kisebb, mint amazé, úgy, hogy a belőle készült ruhák nyáron hűvösebbek és kellemesebbek, mint az igazi selyemruhák, de ennek folytán télen kevésbé tartják a meleget.

A műselymet az igazitól legbiztosabban az égésipróba alapján különböztethetjük meg. Az igazi selyem, mint minden nitrogéntartalmú anyag ilyenkor kellemetlen, az égett hajra vagy körömre emlékeztető szagot terjeszt és a szál végén kis göböt képez, feltéve, hogy nem volt túlságosan fémes anyagokkal nehezítve. A műselyem ellenben, mint növényi anyag, lánggal ég és alig hagy hátra kevés hamut. Kivétel az acetát-selyem, mely égéskor savanyú, szúrós szagot terjeszt és üvegszem tömeget képez.

Ez a próba mutatja legjobba, hogy a műselyemgyártással nem sikerült a cellulóznak állati anyaghoz hasonló vegyületté való átalakítása. Hasonló módon nem sikerült még az igazi selymet jellemző hártyás burok előállítása sem, mely azt oly sima és könnyen feldolgozható anyaggá teszi. Olyan esetekben tehát, midőn az igazi selymet, mint grége-selymet kell feldolgozni, mint pl. malomsziták készítésénél, a műselyem nem tudja még az igazi selymet pótolni.

De minden egyéb árunál, melyhez a természetes selymet hámjától megfosztva cérnázzák és szövik, a műselyem ma már sikerrel versenyezhet. Ma már belátják, hogy a műselyem, mely néhány tudós önzetlen fáradozásának köszöni létrejöttét, nem egyszerű pótanyag, hanem számottevő új textilanyag, mely közkedveltséget nagy olcsóságán kívül számos előnyös tulajdonságainak köszöni és idővel teljesen egyenrangú társa lesz a bevált és megszokott régi textilanyagoknak.

Dr. Thiering Oszkár.