Vilmos császár doorni kastélyában megszűnt az udvari etikett

Vilmos császár doorni kastélyában megszűnt az udvari etikett, az ebéd két fogásból áll, a császár csak főzeléket és tésztát eszik.

Ebéden Vilmos császárnál címen Annie Quensel cikket írt a Presse vasárnapi számában. Az udvari ebéd fél kettő órakor kezdődött a kastély sárga márvánnyal díszített Pazar ebédlőjében. A fehér abroszon és szalvétákon mindenütt a Hohenzollerek címere, az asztal nárcisszal van díszítve és közepén egy gyönyörű ezüst lovasszobor.
Az ebéd nagyon egyszerű, csupán két fogás: marhahus főzelékkel és almáspite.

A császár egyáltalán nem eszik hust és nagyon gyorsan végez az ebéddel. A család tagjai bírják ezt az iramot, a vendégek már kevésbé és számukra valósággal szerencse, hogy Doornban már nem kötelező a régi császári udvar etikettje, amely mellett abban a pillanatban elvették minden vendég tányérját, amikor a császár letette a kést és a villát. Ebéd után nagyon élénk beszélgetés kezdődik, a császár viccel, ötletei sziporkáznak, azután komoly tárgyakról beszél a legnagyobb tájékozottsággal. A feketét a szomszédos dohányzóban szervírozzák. A császár kis mostohaleánya, a 12 éves Henriette hercegnő nem bízza a lakájokra, maga kínálja a cigarettát és gyufát gyujt mindenkinek.

Ammie Quensel beszélgetés közben megkérdezte, igaz- e, hogy a császár rádióelőadást akar tartani Amerikának?

- Soha életemben nem gondoltam ilyesmire – válaszolja II.Vilmos. – Az amerikai ageney – k sok ilyen kívánsággal fordulnak hozzám, de ez mind a papírkosárban landol. Talán végül mégis csak megunják…

A császár a munkanélküliséget tartja ma a világ legnagyobb problémájának és az a meggyőződése, hogy egyes országok ezzel a bajjal szemben érthetetlenek és csak az összes államok összefogásával fog véget érni.