Bonyodalmak a Balkánon

A maczedóniai forrongásban és a szultán európai tartományainak közigazgatásában nevezetes fordulat az Ausztrai-Magyarország és Oroszország részéről a Portának február 21-ikén átadott javaslat. Ez a mazedóniai közigazgatásra nézve a porta által már hónapok előtt elrendelt javitásokat illeti és azokat kibőviti. Az osztrák-magyar monarkhia és Oroszország javaslatához előzetesen a többi hatalmak is hozzájárultak. Az egyértelmű eljárás következtében a porta nem is szegült ellen, hanem harmadnapra már elfoglalta azokat.

A két hatalom jegyzéke barátságos és nem is kér sokat. De javasolja, hogy a maczedóniai állapotok javitására végrehajtandó közigazgatási változásokra oly felügyelő biztos küldessék, a kit rövid idő alatt ne lehessen visszahivni, hanem több évre neveztessék ki. A felügyelő tábornok vigyázna arra, hogy a szaloniki, moasztiri és üszkübi vilajetekben (kerületekben) végrehajtsák-e a szultán által elrendelt reformokat.

Hogy keresztény legyen ez a felügyelő tábornok, azt épen nem követeli a két nagyhatalom azt tanácsolja és kivánja, hogy a Maczedóniában behajtott adókat és egyéb jövedelmeket Maczedónia szükségleteire forditsák s hogy csak a fölösleget szolgáltassák be Konstantinápolyba a birodalmi kincstárba. Maczedónia pénzügyi kormányzásának ellenőrzésével a két nagyhatalom kivánságára a Párisban székelő Ottomán Bankot bizná meg a szultán.


Az angol képviselőházban febr. 18-án Balfour miniszterelnök azt mondta, hogy Ausztria-Magyarország és Oroszország különösen hivatottak arra, hogy a maczedon-ügy megoldásában vezérszerepet vállaljanak, mert legnagyobb befolyásuk van a Balkán-államokra. Nem az alaposan kidolgozott alkotmány hiányzik azon a vidéken, hanem erős és erélyes kormány, a mely Maczedóniában meghonositaná a jó közigazgatás alapelemeit.
Bulgáriában is megértették, hogy Maczedóniát nem könnyű Bulgáriához csatolni, mert akkor az ottani többi nemzetiségek forrongása következik.

A szultán elfogadta a javaslatokat. A hatalmak közös föllépésének a portán tett mély hatását mutatja, hogy a szultán oly gyorsan elfogadta monarkhiánk és Oroszország javaslatát. Február 23-ikán Tevfik basa külügyminiszter már értesitette Galice báró osztrák-magyar nagykövetet és Sinojev orosz nagykövetet, hogy a szultán a memorandumban javasolt intézkedéseket elfogadta.

A szerb király a maczedóniai állapotokról. Maczedónai szerb lakosainál fogva Szerbia jogot tart egy darabra Maczedóniából, de Szerbiát belső helyzete visszatartja a cselekvéstől.

Bulgária és a maczedóniai forrongás. A bolgár kormány egy Pétervárról érkezett intésre határozta el magát, hogy a forradalmi bizottságokat megfékezi és Bulgáriában levő vezetőit letartóztatja. Bulgáriának a török hadikészülődések miatt a hatalmakhoz intézett panaszos jegyzékére a pétervári és a bécsi kabinetek egyértelműleg azt válaszolták, hogy nincs okuk Törökországnál ezért beavatkozni, mert a porta az ő tanácsukra fegyverkezik, hogy minden eshetőség készen találja Törökországot. A bolgárok azonban azt hiszik, hogy maczedón-bizottság elfogatása nem fogja feltartóztatni a maczedóniai eseményeket.