Ujítások a rádióban

Akik figyelemmel kísérték eddig a rádió nagyarányú fejlődését, azok az utóbbi évek folyamán arra a meglepő felfedezésre juthattak, hogy a kezdeti nagy lendület abbamaradt s jóformán semmi újjal sem gyarapodott a rádiótechnika.

Természetes, hogy ez csak nagy általánosságban kimondott ítélet s főként a rádió alapelemeire vonatkozik. Mert hiszen éppen az utóbbi évekre esik a rádió két nagyjelentőségű lépése: a hálózati gépek megkonstruálása és az elektroncsövek, népiesen lámpák hatalmas arányú fejlődése. Azonban egyik irány sem jelenteti merőben új dolgot, hanem csak a már meglevők tökéletesítését.

Nem is várhalunk mindennap új és eddig el nem képzelt - felfedezést a rádió területein. Ma már annyira kifejlett és megállapodott a technikának ez a része, hogy már az is nagy szó, ha egyáltalában tökéletesedhetik. Ez a tökéletesedés pedig elsősorban a gazdaságosság és a kényelem követélményeit szolgálja.

A gazdaságosság kétségtelenül a hálózati gépek sorával vonult be a rádióba. A régi nehézkes és drága üzemű telepes készülékekkel szemben ma már ott áll a tökéletes hálózati gép, amely nem igényel jóformán semmiféle karbantartást sem. Feltétlenül és jól működnek ezek a készülékek mindig és mindaddig, amíg elektromos világítási áramunk van.

Ezenfelül pedig az üzemköltségük nagyon csekély. Elég annyit ennek jellemzésére felemlítenünk, hogy egy kétlámpás hálózati gép, amely termet betöltő hangerővel szólaltatja meg a hangszórót, óránként négytized fillér áru áramot fogyaszt. Vagyis tíz órai üzeme összesen csak négy fillér! Ennél olcsóbb már aligha lehet.

A másik nagy haladást az elektroncsövek fejlődése szolgáltatta. Bátran mondhatjuk, hogy egy modern, új szerkezetű lámpa 2-3 régi lámpát tud pótolni. Ez más szóval azt jelenti, hogy a néhány évvel ezelőtt divatos kilenclámpás gépek teljesítményét ma már négy lámpával is el tudjuk érni. Persze hozzáértő szerelés szükséges.

Az újítások legszélesebb területe azonban - vitán felül áll – a kényelem fokozásában nyilánult meg. Nem is olyan régen Magyarországon az ú. n. neutrodynok voltak legkeresettebb gépek. Ezek a gépek rendszerint ötlámpásosak voltak és rossz rágondolni! - három, de néha öt gomb ide-odaforgatása is szükséges volt ahhoz, hogy a készülék hangot adjon.

A kezeléséhez legalább félévi komoly tanulmányt kellett folytatni, amíg a vehető állomásokat valaki pontosat és gyorsan tudta beállítani. Ma ez már szinte elképzelhetetlen.