Hitler felszólalt a nemzeti nacionalisták seregszemléjén

Berlin, október 11.
Németország nacionalistái vasárnap seregszemlét tartottak Bad Harzburgban. A seregszemlét a nemzeti szocialisták, a német nemzetiek, a Landvolk-párt tagjai gyültek össze, hogy megmutassák a német jobboldal egységét és erejét.

Eljöttek a demonstrációra többek között Frick volt thüringiai belügyminiszter, Schacht, a Birodalmi Bank volt elnöke, von Seeckt tábornok, a vezérkar volt főnöke. A délutáni nagygyülésen elsőnek Hugenberg titkos tanácsos szólalt föl és beszédében a kormány azonnali lemondását és a diktatórikus rendeletek visszavonulást követelte.

Fölhivta Hindenburg elnököt, hogy ruházza át a hatalmat a nacionalista frontba, mert egyedül ez mentheti meg a német népet Hitler Adolf szólalt föl ezután:
- Németországot vagy a kommunisták, vagy a nemzeti szocialisták kormányozhatják – mondotta – mert lehetetlen, hogy a birodalom fele kommunista, másik fele nemzeti szocialista legyen.

Schacht beszédében élesen támadta Brüning kancellárt, a kormány pénzügyi és valutapolitikáját, valamint a Birodalmi Bankot.

Dortmundban Severing porosz belügyminiszter egy szocialista gyülésen válaszolt a jobboldali pártok harzburgi tüntetésére. Ha a szélsőjobboldaliak tényleg belépnének a kormányba – mondotta - , ez erős próbára tenné a birodalom hitelképességét.