Hoover elnök is koaliciós kormányt alakit

Washington, október 4.
A politikai érdeklődés előterében Laval francia miniszterelnök amerikai látogatása áll. A Fehér Házban szakadatlanul folynak a tanácskozások és Hoover elnök a rapidani weekendjén is több politikussal és pénzügyi kapacitással - Lamont bankárral, a Morgan ház főnökével és Baruch bankelnökkel - folytatott tárgyalásokat. Mindezek a megbeszélések a francia miniszterelnökkel folytatandó pénzügyi és gazdasági tárgyalások előkészítését célozták. Valószinű, hogy Laval amerikai látogatása során elsősorban az általános leszerelés problémái kerülnek megvitatásra.

Hoover elnök nem foglalkozik a háboruelleni védekezés terén ujabb tervekkel és a francia miniszterelnöknek csupán azt fogja nyomatékosan ajánlani, hogy olyan intézkedéseket hajtsanak végre a Népszövetség tagjai, amelyek alkalmasak a Kellogg-paktum hatályosabb végrehajtására. Jólértesült politikai körök szerint Hoover elnök kormányának ujjáalakítására gondol és koaliciós kormányt akar alakítani a demokrata párt bevonásával.

Ugy tudják, hogy az uj kormánynak tagja lesz Owen Young demokrata szenátor is, akiről a német jóvátételt módosító tervet nevezték el. Lucas, az amerikai republikánus párt nemzeti bizottságának elnöke kijelentette, hogy e hónap végefelé, röviddel Laval látogatása után, valószinüen Brüning lesz a Fehér Ház vendége.

A látogatás egy nemzetközi konferencia utjait fogja egyengetni, amely az egész világra sorsdöntő eredményeket hozhat.