Részeges pillangók

Tapasztalták, hogy némely állat szereti a szeszes italt. A ló különösen a vörös bort, a kutya pedig a sört szereti.

 

A német diákoknál szokásban van, hogy társas mulatozásokra a kutyáikat is elviszik, a melyek úgy rákapnak a sörivásra, hogy aztán versenyt isznak a gazdáikkal. De kisebb állatok sem vetik meg a szeszt, a mint ezt egy Tutt nevű angol természettudós érdekes kísérletekkel mutatta be egy nyilvános előadásában pillangókon.


Egy üvegharang alá több lepkét zárt, hímeket és nőstényeket vegyesen. A harang alatt különböző virágok is voltak. A nőstény pillangók a virágokra szállottak s a szirmokon levő vizcsepekkel oltották szomjokat. A hímek ellenben azokra a virágokra telepedtek, a melyek szirmai szeszszel voltak nedvesítve. Ezeknek a nedvét szítták aztán addig, a mig bódultan le nem hullottak: a szó szó szoros értelmében holt részegen.


A kisérletező, hogy állításait még szembetünőbben igazolja, az üvegharangba egy pohár vizet és egy erős angol pálinkát tett. A hím pillangók habozás nélkül, egyenesen a pálinkára szállottak s élvezettel szürcsölték az erős italt.


Mások is gyakran tapasztalták, hogy a szabadban hagyott likőrös poharak nagy vonzóerőt gyakorolnak a lepkékre. Reggelre minden ilyen pohárban találni egy-két aléltan heverő lepkét.
Érdekes és kevéssé megmagyarázható jelenség, hogy a nőstény lepke nem issza meg a szeszt, míg ezt más állatoknál nem tapasztalták.