Tisza István a katonai fejlesztés szükségességéről

Gróf Tisza István: A magyar nemzetnek ama nagy vezérei, ama nagy államférfiak, a kik több izben vivtak győzedelmes hadjáratokat a magyar alkotmányt fenyegető hatalom ellen, ezeket a győzedelmes hadjáratokat mindig békekötéssel fejezték be.

Visszavetették a nemzetet a trónhoz, helyreállitották a régi alkotmányt, a régi kapcsolatot, mert meg voltak győződve róla, hogy ez az egyedüli út a magyar nemzet lételének biztositsára. (Helyeslés a jobboldalon.) Végre annyi szenvedés után király és nemzet megértette egymást s azt a nemzeti erős, mely évszázadokon a védekezésre volt lekötve, most a hasznos munkára fordithatjuk.

Most a keleti kérdés foglalkoztatja külpolitikánkat s ez a kérdés legelső sorban Magyarországot érdekli. Megtaláltuk az egyedüli helyes szempontot: a balkáni népek szabadságának megóvását. A balkáni népeknek is be kell látniok, hogy mi vagyunk a védőik, bármily módon szitják is ott ellenünk az ellenszenvet.

Későn lenne akkor szervezni a hadseregünket, mikor a veszedelem már kitör. Ezért nem szabad nekünk a hadseregtől a szükséges erőt megtagadni, épen ma, a mikor ugyis nagy a széthuzás a monarkhia két fele között. Legyen erős legalább a hadseregünk. (Zajos ellenmondás a baloldalon.) A javaslatot megszavazza s meg van róla győződve, hogy nemzetének ezzel tesz szolgálatot. (Zajos helyeslés a jobboldalon.)