A gépember emberi alkotás

Az emberiség méltán büszke találmányaira, felfedezéseire, technikai alkotásaira, az emberi erőt bámulatosan pótló gépeire. De mivé válik ez a büszkeség, ha az emberi alkotásokat, a természet alkotásaival hasonlítjuk össze!

A legügyesebb emberalkotta gép is szánalmas, élettelen mechanizmus a terméket legparányibb alkotásához, a, szabad szemmel nem is látható egysejtű lényhez képest, amelyben - a terméket teremtő ereje révén - benne van az élet minden nagyszerűsége, tökéletessége és fejlődési lehetősége.

Az emberi nagyratörés legnagyobb tragédiája éppen abban rejlik, hogy az ember nem tud - teremteni. Csak meglévő anyagokat tudja igen ügyesen formálni, átalakítani, felhasználni, de nem tud egy porszemet sem előállítani és nem tud egy porszemet sem eltüntetni a mindenségből. Ha valamit például elégetünk, az anyag nem semmisül meg, hanem füstté alakul át.

A teremtésben semmi sem vész el. Már a kiváló ó-görög bölcsész megmondotta: - Semmiből nem lehet valamit csinálni és semmit, ami megvan, nem lehet megsemmisíteni! És mégis vannak tudományos fantaszták, akik gépembert akarnak alkotni, akik a végei és korlátolt emberi képességgel utánozni akarják természet alkotó erejét.

Hiú ábrándok ezek! Egyetlen élő, fejlődő sejtet sem tud előállítani az ember. Már pedig a csodálatosan működő emberi szervezet nem kevesebb mint harminc billió sejtből áll : Harminc billió sejt államszervezete, összmunkája jelenti az ember életét, szervezete működését. Ez az emberi ésszel szinte felfoghatatlan sejttömeg, átfutva a természet rejtelmes életerejétől, él, érez, gondolkodik, cselekszik és megtestesíti a természet legbámulatosabb, legtökéletesebb alkotását, az embert.

A sejtek jóléte az ember egészségét, a sejtek megbetegedése az ember szenvedését, a sejtek pusztulása az ember halálát jelenti. És az ember, a hatalmas, büszke ember, a Föld diadalmas ura, aki igájába hajtotta a földi életet, nem tud parancsolni a saját sejtjeinek.

- Az állam én vagyok! - mondotta büszkén a franciák királya. Egy kiváló természettudós szellemes megállapítása szerint az emberi sejtállam harminc billió polgára pedig jogosan vallhatja:

- Az ember mi vagyunk! Elképzelni sem lehet bámulatosabb és tökéletesebb, bonyolultabb és nagyszerűbb munkát, mint amit ez az összedolgozó harminc billió emberi sejt végez. Sok mindenhez hasonlítják az ember szervezetét: gőzgéphez, gyártelephez, akváriumhoz. sejtállamhoz, harminc billió céltudatos munkát végző egysejtű lény csodálatos világához...

De semmiféle összehasonlítás, semmiféle tanulmányozás nem vezet az élet nagy rejtélyeinek megoldására. Még kevésbé a természet alkotó erejének lemásolására: élő organizmus teremtésére.