Benes külügyminiszter a békeszerződések reviziójáról

Prága, november 1.
Benes külügyminiszter a képviselőház költségvetési bizottságában föltünést keltő beszédet mondott a békeszerződések reviziójáról.

- Minden nemzetközi szerződés idővel hozzásimul a helyzethez – mondotta Benes – Én, mint Csehszlovákia külügyminisztere, természetesen védelmezem a békeszerződéseket, mert ezek a köztársaság magna chartáját képezik.

Viszont elismerem, hogy bizonyos kérdésekben lehetőség nyilik a kompenzációra, de más lényeges kérdésekben kompenzáció nem lehetséges. Csehszlovákiának olyan földrajzi helyzete van, hogy mint politikai organizmus, nagyon érzékeny minden iránt, ami a világban történik.

Ezért azon az állásponton vagyok, Németországnak és Franciaországnak meg kell érteniök egymást. Az is világos előttem, hogy Középeurópában nem lehet máskép rendet csinálni, csak ugy, ha Csehszlovákia megállapodásra jut Magyarországgal, illetve, ha Magyarország megállapodik szomszédaival.

Csehszlovákia a megértésnek ezt a politikáját csinálja és fogja követni a jövőben is. A kisebbségi kérdésben nem állítom, hogy minden megtörtént és hogy a jövőben semmit sem lehet csinálni.