Rövidek

Borah szenátort, az Egyesült Államok elnökévé jelölik Hooverrel szemben
Newyork, november 1.
Az amerikai közvéleményben és elsősorban a politikai körökben legnagyobb szenzációt keltette az a hir, hogy Barah szenátort, a szenátor külügyi bizottságának elnökét barátai a jövőévi elnökválasztáson Hoover elnök ellenjelöltjeként fölléptetik.

A hirnek az a körülmény ad különös jelentőséget, hogy mindeddig maga Borah szenátor volt az, aki elsősorban kardoskodott Hoover elnök ujraválasztása mellett. Borah szenátor politikai barátai igen nagy pénzösszegek fölött rendelkeznek és már megkezdték az előkészületeket a Borah melletti agitáció megszervezésére.

MacDonald lemondotta minisztertársait
London, november 1.
MacDonald miniszterelnök irásban formaszerü lemondásra szólította föl valamennyi minisztertársát, hogy teljesen szabad keze legyen a kabinet rekonstrukciójának keresztülvitelében. A tárcák szétosztását a miniszterelnök vasárnap chequersi magányában fontolta meg. Mind erősebben tartja magát a hír, hogy a kincstári kancellárságot Baldwinnak fogja fölajánlani.

A sajtó, beleértve a konzervativ lapokat is, azt a meggyőződést fejezi ki, hogy MacDonald a kormány rekonsturkciójánál ellenáll a pártköveteléseknek és tisztára nemzeti alapon állítja össze az uj kabinetet.

Moszkvában tüntetés volt a fascizmus, a szociáldemokrácia, a japánok és a Népszövetség ellen

Moszkvából jelentik: A bolseviki forradalom tizennegyedik évfordulója alkalmából Moszkva utvonalain nagy tüntetések voltak, amelyekben a vörös hadsereg csapatai is résztvettek. A tüntetések a Népszövetség, a fascizmus, a szociáldemokrácia és főleg Japán ellen irányultak. A fölvonulások élén plakátokat vittek, amelyeken japánellenes becsmérlések voltak olvashatók.

A békeszerződésbe lefektetett elvek sérthetetlenségét hangoztatja a román trónbeszéd, amelyet a beteg király helyett Jorga miniszterelnök olvasott föl vasárnap
Bukarest, november 15.
Ünnepélyes szertartások közt nyitották meg vasárnap délben a parlament uj ülésszakát. A szenátus és képviselőház együttes ülésén Jorga miniszterelnök fölolvasta a király levelét, amelyben Károly király sajnálattal közli, hogy betegsége miatt nem olvashatja föl személyesen a trónbeszédét. A trónbeszéd annak a megállapodásával kezdődik, hogy Romániát is utolérte a gazdasági válság. Ezért az uj költségvetés csak az állami lét föntartásához okvetlenül szükséges összegeket fogja előirányozni.

A kormány legfontosabb föladatai a mezőgazdasági adósságok konvertálása és a nagyipar terheinek könnyítésére szolgáló ipari kötvények kibocsátására. A trónbeszéd messzemenő reformokat helyez kilátásba a közigazgatás és az igazságszolgáltatás terén is. Románia külpolitikája hü marad a régi elvekhez megtartja szoros kapcsolatait az ántánthatalmakkal és békés egyetértésben akár élni az összes nemzetekkel, hogy ezzel is biztosítsa a békeszerződésben lefektetett elvek sérthetetlenségét.

Tokióban háborus tüntetés – Párisban Népszövetségi Tanácsülés
Tokió, november 15.
Vasárnap nagy háborus tüntetések voltak, amelyek Mandzsuria további megszállását követelték.
Páris, november 15.
A Népszövetség Tanács hétfőn ül össze, hogy végetvessen a mandzsuriai háborunak. A tanácsülésre Sir John Simon angol külügyminiszter Párisba érkezik. Moszkvai jelentés szerint Litvinov népbiztos fogadta a japán nagykövetet, aki előtt ujból kijelentette, hogy Oroszország nem támogatta és nem támogatja a kinai tábornokokat.

Mussolini szerint a lengyel korridor fájó seb Európa térképén
Róma, november 1.
Mussolini egy német lap tudósítójának kérdésére nyilatkozott a Keletporoszországot szétválasztó lengyel korridorról, amelyről eddig még nem mondott véleményt. Kijelentette, hogy a korridor megszüntetése a versaillesi szerződés reviziójána egyik leglényegesebb föltétele. A korridor fájó sem Európa térképén, amely állandóan nemzetközi nyugtalanságot és komoly nehézségeket okoz azáltal, hogy Németország testét kettévágja.