Apróságok

A Budapesten székelő diplomáciai karban érdekes változás készül. Visszahívják a spanyol követet, Aeilu urat, aki két éve képviseli nálunk romantikus hazáját és élénk részt vett a magyar főváros társadalmi életében. A váratlan visszahívás nem politikai okokból történik; nincs összefüggésben a forradalomról és az elegáns Alfonso elűzetésével. Aeilu úr egy halálos végű pesti szerelmi affér hőse, amelynek szívfájdítóan tragikus részleteit ugyan elhallgatták a lapok, de ugy látszik, Madridba mégis eljutott a híre…

A römit, a pesti és vidéki polgár (és polgárnő) oly népszerű kártyajátékát, amely legyőzte az alsóst, a tartlit a ferblit és a ramalit, végveszedelem fenyegeti. Uj angol társasjáték tör előre: a röki (Ruck-Away), Könnyebb, mulatságosabb, hazárdabb, femininebb a röminél és boszorkányosan rövid idő alatt tért hódit ugy a klubokban, mint a kávéházakban. Már-már ott tartunk, hogy nem elegáns nem tudni – rökizni…

Az idei Miss Hungáriát, Tasnádi Fekete Mária kisasszonyt, e héten jegyzi el Berlinben Székely János fiatal filmszenáriumiró, a „Magyar Rapszódia” szerzője.

Az általános gazdasági világdepresszió sehol nem érvényesült olyan szemléltető módon, mint Nemes Marcel műkincseinek minap lezajlott müncheni árverésén. Világhírű Tizianok, Tintorettok, Van Goghok, Renoirok, Böcklinek és Kaulbachok hihetetlenül potom áron keltek el. Az árverés első napjaiban, még a Hoover-üzenet előtt a katalogizált műremekek az igen szerényen megszabott kikiáltási árat sem érték el. A legérdekesebb pedig az, hogy az árverés utolsó két napján, amikor megjött az amerikai üzenet, egyszerre megváltozott a hangulat, az árak rohamosan szöktek fölfelé és a két napon nagyobb összeget árvereztek össze, mint az előbbi két hét alatt összesen.

Radisich Elemér ujságirótársunk, a Külügyi Társaság főtitkára, Genfben a Népszövetségnél vállalt állást. A nemzetközi információs irodában jutott szép pozícióhoz. Családjával együtt már Genfbe költözött. – Szász Zsombornét, az ismert erdélyi irónőt, több külföldi ujság magyar tudósítóját kinevezték a Népszövetség Ligájához magyar titkárnak.

Festetich György grófnak, aki egész életében betegeskedett és hónapokig feküdt a János- Szanatóriumban, annyira helyreállott az egészsége, hogy a napokban hosszabb külföldi utra indul. – Földközi-tengeri hajóutra indul ma délben. Harsányi Zsolt a fiával, aki a debreceni kollégium legelső diákjaként színjelesen maturált.

Miskolcra hazaérkezett egy montevideói pincér, egyébként volt állami tisztviselő, aki elmondta, hogy Szemző Gyula volt bácskai főispánnak a fia, fj. Szemző Gyula, Montevideóban egyik éjszakai mulató portása.