Újpest – Bocskai 1:1 (1:1)

Debrecen. - 3500 néző. - Bíró: Klein.
Az újpestiektől még eddig mindig pontot vett el a Bocskai, amikor otthonában játszott. A sors most is hű maradt önmagához és Újpestnek egy értékes pontja maradt Debrecenben. Nem jutott érdemtelenül a debreceni csapat a bajnokcsapattal szemben bajnoki ponthoz, mert hiszen a mérkőzés javarészében fölényben volt, jobb futballt játszott és mégis csak a mérkőzés utolsó percében egy fatális bírói hiba fosztotta meg a lila-fehéreket a győzelemtől.

Klein Árpád a második félidő 43. percében kifogástalanul vezette az izgalmas, de fair mérkőzést és akkor követte el sorsdöntő tévedését, amely még a Bauwens-féle esetet is túlszárnyalta.

A Bocskai mezőnyjátéka alapján két-három gólos győzelmet is megérdemelt volna. Belső csatárai azonban túl puhák és határozatlanok voltak ahhoz, hogy a nagy fölényt gólokra váltsák föl. A bajnokcsapat rossz napot fogott ki és a közvetlen védelmét kivéve, miden részében alulmaradt ellenfelével szemben.

Különösen Kvasz mondott csődöt. Lassú volt, mintha ólomlábakon járt volna, minden labdáról lemaradt és ez azután megzavarta Szalayt is, Borsányi volt az egyetlen fix pont a lila-fehér halfsorban, de egyedül nem boldogult. A csatársorban csak Spitz játszott jól, ötletessége és elgondolásai azonban sorra megbuktak társai gyöngeségén.

P. Szabónak nem sikerült semmi. Steiner csak akkor mutatott valamit, amikor helyet cserélt Kvasszal. Auer sem játszott a szokott lendülettel. Ströck Kvasz után a mezőny leggyöngébb embere volt. Huber egy kicsit „benne” volt a gólban, viszont sok nehéz labdát védett bravúrosan, Kővágó és Dudás jól és eredményesen romboltak.

A Bocskaiban Palotás és Remmer jó játéka emelkedett ki. Palotás a jövő játékosa! Budait nem kényszerítették bravúrokra az újpesti csatárok, a gólt nem védhette. A csatársorban Opata, Teleki és Vincze a mezőnyben jól kombináltak, a kapu előtt azonban oda volt a tudomány.

Újpest választ. Teleki indítja útnak a labdát és a 2. percben már kornert rúg Markos, Ströck fut el, beadását Auer fejeli kapura, de Budai lehúzza. Most még változatos a játék és a tribünről szócsövekkel biztatják a hazai csapatot. A 15. percben P. Szabó Spitzhez passzol, ő továbbítja Steinernek, aki egy-két lépést tesz, kiugratja Auert és már gól is (1:0).

Remek akció volt! Az újpesti halfsor visszaesik és a Bocskai-fölény állandóul. Markos kornere meleg helyzetet teremt Huber kapuja előtt, de Mátéffy hibáz. A 18. percben Vincze erős lövése Borsányiba akad és a tribün zajongva követi a 11-est, de a bíró továbbot int. A debreceni csapat erősen támad, a gól a levegőben lóg!

A 40. percben Auer tör a kapu felé. Remmer buktatja a 16-on belül, a bírói síp néma marad és a közönség megnyugszik. Az elmaradt tizenegyesek kiegyenlítődnek! A félidő utolsó percében Opata beadásnak szánt lövése váratlanul érte Hubertet, aki későn dobta magát utána. (1:1).