A gyufakirály öngyilkossága miatt moratórium Stockholmban, pánik Párizsban

Stockholm, március 13.

Egész Svédországot a legnagyobb izgalomban tartja Kreuger Ivar öngyilkossága.
Kreuger egyik legbizalmasabb barátja és konszernjének egyik igazgatója: Farrander, az országszerte ismert nevü bankár az öngyilkosság hirére szivszélhüdést kapott és meghalt.

A Kreuger-konszern sulyos válságáról az utóbbi napokban egyre riasztóbb hirek terjedtek el és óriási paket részvényt kináltak eladásra a stockholmi tőzsdén. Szombaton egy tételben 50.000 Kreuger-kötvényt adtak el 119-es árfolyamon. Ennek a kötvénynek jegyzése csütörtökön még 145 svédkorona volt.

Bizonyosra veszik, hogy az öngyilkosságot Kreuger Ivar anyagi helyzetének válságosra fordulása idézte elő. A gyufakirálynak nem sikerült Amerikában megszereznie azt a nagy áthidalási kölcsönt, amely nélkül nem lehetett rendbehozni a konszern anyagi ügyeit.

A minisztertanács állandó permanenciában van és jelenleg egy törvényjavaslat kidolgozásán fáradoznak, amely lehetővé teszi majd, hogy a bajbajutott magánvállalatok bizonyos mértékig állami támogatásban részesüljenek és moratóriumot vehessenek igénybe.


Páris, március 13.

Francia pénzügyi és gazdasági körökben a legnagyobb megdöbbenést keltette Kreuger Ivar öngyilkossága. Kreuger igazgatói szombat délutántól vasárnap reggelig megszakitás nélkül együtt ültek és azon dolgoztak, hogy legalább megközelitő pontossággal összeállitsák a konszern anyagi státuszát. Ezt azonban roppant nehézzé teszik azok az ezerfelé ágazó szálak, amelyek a konszernt a világnak majdnem minden államával összekapcsolják.

Kreuger öngyilkosságát az idézte elő, hogy newyorki utja, amelyen meg akarta szerezni a vállalatai megmentéséhez szükséges hitelt, kudarccal végződött. Kreugernek, aki már hosszabb ideje nem tudott eleget tenni sulyos fizetési kötelezettségeinek, ez volt az utolsó ütőkártyája. A Kreuger-konszern anyagi helyzetének romlásához hozzájárult a svéd korona árzuhanása is.

Már a mult héten is a tőzsdén hatalmas mennyiségeket kináltak eladásra a Kreuger konszernjéhez tartozó vállalatok értékpapirjaiból és most, az öngyilkosság után, kétséges, vajjon a párisi tőzsdét hétfőn megnyitják-e, mert a Kreuger-részvények árzuhanása romboló hatással volna a többi értékpapirokra.

Francia tőzsdei körökben vasárnap már amugy is valóságos pánik uralkodott, mert mindenki tudja, hogy Kreuger szoros pénzügyi összeköttetésben állott nagy francia pénzintézetekkel és a francia állammal. Kreuger néhány évvel ezelőtt kétmilliárd frankos kölcsönt nyujtott a francia államnak a frankstabilizáció végrehajtására. Franciaország azonban ezt a kölcsönt még lejárta előtt visszafizette.

A „Matin” szerint Kreuger pénzügyi nehézségeit azok a hatalmas kölcsönök idézték elő, amelyeket olyan országoknak nyujtott, amelyek moratóriumot léptettek életbe.