Rövidek

Brüning, védd magad!
Berlinből jelentik: A „Vorwärts”, a német szociáldemokrácia lapja vasárnapi vezércikkének cime: „Brüning, védd magad! Hitlernek nem szabad uralomra jutnia!” A lap fölszólítja a kancellárt, hogy a legélesebb rendszabályokkal akadályozza meg Hitlerék uralomrajutását és vegye igénybe a köztársasági pártok támogatását, amelyek zárt sorokban állanak a kormány mögé, ha arról lesz szó, hogy a fascista veszedelmet el kell hárítani. A cikk a következő szavakkal végződik: „Brüning, védd magad!”

Gróf Bethlen István és Károly román király vasárnap egyidőben Temesvárott voltak
Bethlen háromnegyed órát töltött a pályaudvaron, ahová a királyi vonat befutott, de cáfolja, hogy találkozott a román királlyal.
„Nem Bethlen gróf, hanem én voltam a királynál kihallgatáson!” – mondotta gróf Kendeffy Gábor, a volt miniszterelnök utitársa.

Mussolini üzenete Sopron vasárnapi ünnepén
Sopron, december 13.
Ünnepi hangulatban ülték meg vasárnap a soproni népszavazás tizedik évfordulóját. A városházán Thurner polgármester ismertette a népszavazás jelentőségét, rámutatva arra, hogy a résztvett községeknek több mint fele német anyanyelvü volt, ennek ellenére azonban Sopron és környéke a népszavazáson a magyar haza mellett döntött.

Utána Giovanni Terranova, a fascista nagytanács tagja, megemlékezett arról, hogy a népszavazás Olaszország segítségével történt, amely már akkor is a magyar nép segítségére sietett. Mi, olasz ifjuság – mondotta – meg vagyunk győződve arról és a Duce is azt hiszi, hogy az első lépést rövidesen egy második fogja követni, amely meghozza az általános reviziót.

Sztranyavszky

Még egy fél év előtt, ha a Bethlen-kormány belügyi államtitkára a Házban vagy vidéken beszédet mondott, a kormánypárti lapok hasábokon számoltak be erről a politikai eseményekről. Tényleg Sztanyavszky mindig érdekes volt, a parlamentben, a népgyülési módiumon, az evangélikusok országos gyülésein. A hallgatóságára, beszédeinek olvasóira, szereplésének figyelőire egész férfi elhatározott, független politikus benyomását tette. Most, hogy Sztranyavszky Sándor az igazság fölismerésével egyidejüleg kilépett abból a pártból, amelynek képviselőtagjait ő segítette mandátumhoz, dicsőségének egykori regősei igazán meggyőző erejü, nyilt leveléről csupán néhány kurta-furcsa sorban vettek tudomást.

Sztranyavszky, a rezsim tegnapi oszlopa ma már nem státusférfiu számukra, mert lelkiismeretének és meggyőződésének parancsszavára hallgatott és hátat fordított a hatalomnak és a vályunak. A közvélemény eddig is megbecsülte Sztranyavszky Sándort, akiről politikai ellenfelei is elismerték, hogy a depraváció süllyedt korszakában még a gyanú árnyéka sem fért alakjához, most pedig, hogy az ellenzékiség rögöt utjára lépett, fokozott érdeklődés és várakozás néz pályafutása elé.

Lincseléshez hasonlítja a béketárgyalásokat Norman Angell

Londonból jelentik: Norman Angell, a hires angol publicista a „Time and Tide”-ben közölt tanulmányában a modern igazságérzet fogyatékosságát a békeszerződésekkel illusztrálja. A béketárgyalások – irja – ugy aránylottak a kétoldalu tárgyalásokhoz, mint a lincselés a rendes birói eljáráshoz. Ha csak néhányfilléres lopásról van szó, a törvény gondoskodik mind a két fél szabályszerü meghallgatásáról, a bizonyítékok pártatlan mérlegeléséről és a vádlott megfelelő védelméről. De ha a legfontosabb világproblémáról van szó: Európa ujjászervezéséről a világháboru után, amikor a békeszerződések negyven- vagy négyszázmillió ember boldogságát és jólétét érintik: akkor a legfőbb biróság a legszemérmetlenebbül megsérti a bizonyítás összes törvényeit, nem hallgatja meg mind a két felet, sőt a másik fél meghallgatását árulásnak tekinti.

A rádió karácsonykor közölte, hogy Károlyi marad

Karácsony első napján mindenfelé nagy föltűnést keltett a rádiónak az a közlése, hogy – a Károlyi-kormány nem mondott le. A meglepetést nem az okozta, hogy Károlyi marad, hanem az, hogy a rádió szükségesnek tartotta ezt közhírré tenni. „Lelkiismeretlen emberek” – jelentette pénteken délben a rádió szpikere – „kihasználva a karácsonyi ünnepeket, azt, hogy három napon át nem jelennek meg lapok, nemcsak a Károlyi-kormány lemondásának hirét terjesztették el, hanem a hirek megerősítéséül a rádióra is hivatkoztak. Azt állították, hogy a kormány lemondását már a rádió is hirül adta, a rádió vezetősége viszont megállapítja, hogy e hiresztelés teljesen alaptalan…” A kormányhoz közelálló helyen megállapították, hogy a hamis hir egy társadalmi gyülésről indult ki és oly hamar terjedt el, hogy pénteken délelőtt már egyre-másra hivták föl a hatóságok vezetőit és telefonon érdeklődtek a kormán lemondása ügyében.

A további tömeges telefonálások megelőzése céljából tartotta szükségesnek a miniszterelnökség sajtóosztálya és a rádió vezetősége közhirré tenni, hogy vaklárma volt az egész, Károlyi marad…

Franciaország, Lengyelország és Románia megnemtámadási szerződést köt a szovjettel
Páris, december 27.
Piaux bukaresti francia és gróf Sembeck lengyel követ napok óta tanácskoznak Ghyca herceg román külügyminiszterrel a Szovjetoroszországgal megkötendő megnemtámadási szerződés ügyében. Ghyca herceg román külügyminiszter a legközelebbi hetekben Varsóba utazik, hogy az utolsó részleteket is megbeszélje a lengyel kormánnyal. A varsói látogatás alkalmával véglegesen megszövegezik a megnemtámadási szerződést, amelyet azután a szovjetkormány elé terjesztenek. A tervezet egyelőre csak Lengyelországra vonatkozik majd, az orosz-román megegyezés után azonban Romániára is kiterjeszthető. Később a balti államokat is csatlakozásra fogják fölszólítani.