Róbert bácsi, mint Onkel Robert jótékonykodik Bécsben, de uzsoráért máris följelentették

Bécs, november 22.

Onkel Robert a művészi álneve a Budapestről Bécsbe száműzött Róbert bácsinak. Róbert bácsi Bécsben is oroszos fehér ruhácskában jár, ziláltan és hajadonfőtt, a hangversenyekre ingyen megy be, a villamoson pedig becsületsértésnek veszi, ha jegyet kér tőle a kalauz és méltatlankodva szól rá: Onkel Roberttől csak nem kérnek jegyet!

Szorgalmasan látogatja az öngyilkosokat – szorgalmasan gyűjt az öngyilkosok menhelye számára, amelyet ő akar fölépíteni a gyűjtött pénzből – persze elszámolási kötelezettség nélkül.

A rendőrigazgatóság azonban igazolvány helyett végzést kézbesített neki, amely eltiltja őt a rendőrségi épület látogatásától- Onkel Róbert ugyanis annyira hemzsegett a bécsi Polizeidirektion folyosóin, hogy már mindenki kezdte hatósági személynek nézni. De a tilalomnak van egy aktuális oka is és pedig az, hogy Róbert bácsi 5000 schilling kölcsönt adott rövid időre egy szorult helyzetben lévő bécsi kereskedőnek és a kölcsön után fölszámított 1500 schilling kamatot és 1000 schilling külön személyes tiszteletdíjat.

Róbert bácsi ezt azzal indokolta, hogy kölcsönügyekkel nem foglalkozik, ezt az 5000 schillinget is ugy kérte kölcsön mástól…Az 1500 schilling kamat tehát másnak kell, az 1000 schilling tiszteletdíjat pedig szegényei számára kéri. A kereskedő sokallotta a 2500 schillinget, amit az 5000 schillinges kölcsön után fizetnie kellett és följelentette uzsoráért az Onkelt, vagyis Feinsilher Róbertet. Följelentésében azt is előadta, hogy Róbert bácsi összeköttetésben van egy Budapesten és Bécsben működő ingatlanügynökkel, akin keresztül sűrűn köt hasonló üzleteket…