Rövidek

Friedrich szerint a kormány lemondott már arról, hogy a nemzetet vezesse és csak bandukol az események után

Az este kőbányán, a Halászkert-vendéglőben a keresztény ellenzék négyszázteritékes vacsorát rendezett, amelyen dr. Takács István bizottsági tag üdvözölte a párt elnökét, Friedrich Istvánt, aki nagy beszédben válaszolt. – Teljesen lehetetlen – mondotta - , hogy még ma is ugyanazok ágálnak a fórumon, akik az egyre nyomasztóbb helyzetért a felelősséget viselik. Az az érzésem, hogy a kormány lemondott már arról, hogy a nemzetet vezesse és csak bandukol azesemények után. Nem nyugodhatunk bele abba, hogy minket csak a világesemények dirigáljanak. Senki nem tudja, mi a kormány külpolitikája, senki nem tudja, mi a kormány gazdasági politikája. Csak egyet tudunk: a belpolitika terén irtóznak minden demokratikus változástól és görcsösen kapaszkodnak abba a Bethlen-féle reakciós stabilitásba, amelynek katasztrófája alatt nyöszörgünk.

Meg tudom érteni, hogy a kormány statáriumot hirdet azok ellen, akik a társadalmi rendet föl akarják forgatni. De nem értem, hogy ugyanakkor a pártmonopólium mindazokkal szemben, akik viszont az államkincstárt forgatták föl, az ország pénzügyi helyzetét idáig süllyesztették és azonkívül még sokszázmillió adósságot varrtak a nemzet nyakába, ilyen együttérzéssel és elnézéssel viseltetik. Addig nincs kibontakozás és nem térhet vissza a bizalom, amíg a felelősségrevonás meg nem történik. A hallgatóság lelkesedéssel ünnepelte Friedrich Istvánt.

Tardieu vezeti a francia delegációt a leszerelési konferencián

Páris, január 17.
A februári leszerelési konferenciára utazó delegációt Tardieu hadügyminiszter fogja vezetni, a fődelegátusok Paul-Boncour és Fabry ezredes, a kamara tagja, lesznek. Az általános leszerelést követelő francia társadalmi egyesületek nyilatkozatot tettek közzé, amely hangsulyozza, hogy a leszerelést a teljes egyenlőség alapján kell megvalósitani és ne tegyenek különbséget győztesek és legyőzöttek között.

Japán megszállja Shanghait
London, január 24.
A japán-kinai háboru kritikus ponthoz érkezett. Charbint vasárnap ismét japán röpülőgépek bombázták és Si-Si-Ya tábornok kijelentette, hogy föl fogja szólitani a kinaiakat Charbin átadására. Ennél azonban még sokkal sulyosabb a sanghai helyzet. 11 japán hadihajó horgonyoz támadásra készen a kikötőben és a japán katonaság várja a parncsot, hogy partraszálljon.

A japán konzul közölte, hogy hétfőn érintkezésbe lép a polgármesterrel és megkérdi tőle, mi a végleges válasz a japán ultimátumra. Ha a válasz nem lesz kielégitő, a japán tengerészcsapatok megszállják Shanghai legfőbb pontjait.

A nankingi kormány elnöke, Li-Shen elhatározta, hogy csapatokat küld Shanghaiba a kinai katonaság megerősitésére.  A nagy kinai kikötővárosban 3000 amerikai alattvaló él, akiknek vagyona körülbelül 120 millió dollár, Hoover elnök Caetic külügyi állatitkárt megbizta, hogy erélyesen tiltakozzon Shanghai japán megszállása ellen.

Lord Grey: „ A békeszerződések megmérgezik a békét!”

Londonból jelentik: Lord Grey, volt külügyminiszter, Newcastleben tartott beszédében a leszerelési értekezlettel foglalkozva kijelentette, hogy Németországot a fegyverkezések terén csakis a legteljesebb egyenlőség elégítheti ki. Ha a győztes nemzetek nem szállitják le haderejüket, de a legyőzöttek teljesen fegyvertelenek maradnak: kitünik, hogy a békeszerződések igazságtalanságot tartalmaznak és ez megmérgezi a békét. A világháború bebizonyitotta, hogy a modern hadviseléstől a győztesek és legyőzöttek egyaránt szenvednek. A világválság a nemzetek egymásrautaltsága mellett tanuskodik, tehát őrültség, ha az egymásrautalt népek szakadatlanul fegyverkeznek, hogy egymást lemészárolják.


Spanyolországba megbukott a kommunista forradalom

Madrid, január 24
A kommunisták, szindikalisták és anarchisták együttes akciója, amellyel az egész spanyol munkásságot sztrájkba akarták kergetni, vasárnapra végleg megbukott. Spanyolország egyes vidékein részleges sztrájk volt, az általános sztrájk tervét nem sikerült megvalósitani. A rendőrség Madridban, Barcelonában, Sevillában és a többi nagyvárosokban lezáratta a szindikalista munkásszervezetek irodáit, a vezéreket elfogta, a bankokat és nyilvános épületeket pedig gépfegyveres katonai és rendőri csapatok szállották meg. Barcellonában szombaton véres zavargások voltak, vasárnap az egész országban nyugodtan telt el. A kommunista-anarchista forradalmi mozgalom vezérét. Vallinát a rendőrség az egész országban keresi.

A passzivitás programja

A miniszterelnök székesfehérvári beszámoló beszédének lényege: „Magyarország azonnal talpraáll, amint a világhelyzet megjavul!” Addig azonban maradjon minden a régiben. a speciális magyar válság tanulságait egye tovább a moly, fülledjen tovább a belpolitika, avasodjék a külpolitika, a nemzeti termelési ágak véredényelmeszesedési folyamata menjen a maga utján, nézzük higgadtan, józanul, hidegvérrel, mint csuszik az ország a süllyedés lejtőjén. Károlyi Gyula miniszterelnöki mézesheteinek emlékei ugy illantak el, mint a kámfor, a bürokrácia ráncbaszedése, a költségvetésösszevonások, a deficites üzemek megszüntetése, a pártadminisztráció enyhitése, a purifikálási hajlandóság, egy tisztultabb, emberségesebb, igazságosabb korszaknak illuziója porrá és hamuvá vált. A kormány irányzata: hallatlan ásitás, elementáris unalom, fél lépés előre és hat lépés hátra, politikai álomkór, amely nyugalmasabb időkben talán elviselhető, de gazdasági, erkölcsi és lelki válság gyötrelmes napjaiban közveszedelem. Vajjon meddig tartható fönn az az kormányzati bölcsesség, hogy ne szólj szám, nem fáj fejem? Vajjon meddig maradhat a parlamenti szinpadi dekoráció ebben a politikai komédiában vagy tragédiában?

Gandhit vasárnap letartóztatták
London, január 3.
A vasárnapi lapok részletesen foglalkoznak az indiai helyzettel, amely az utolsó héten rendkivül kiélesedett. a „Daily Mail” hatalmas betűkkel ezt a címet adja cikkének:
„India sorsdöntő órák előtt. – Szakítás a kongresszussal. – Gandhi letartóztatása minden pillanatban várható.”

A „Times” szerint csak órák kérdése, hogy az indiai alkirály a kongresszust törvénytelennek jelentse ki és elrendelje Gandhi letartóztatását. Bombayből érkezett távirat arról számol be, hogy Gandhi vasárnap reggel 5 órakor elmondotta szokásos imáját és térdeplő hiveihez igy szólt: - Talán ez az utolsó reggel, amikor együtt imádkozhatunk. Egy angol ujságiró beszélt Gandhival, aki kijelentette, hogy az alkirály távirata nagyon elszomoritotta letartóztatását minden órában várja. Este 9 órakor a Reuter ügynökség rövid táviratot kapott Bombayből, amely szerint Gandhit letartóztatták.