A magyar-osztrák kereskedelmi tárgyalások

Mult heti számunkban jelentettük, hogy julius hó 15-én Ausztriával megszakadtak a kereskedelmi tárgyalások és beállott a kereskedelmi szerződésenkivüli állapot. Utaltunk arra is, hogy az osztrák megbizottak julius hó 19-én Budapestre érkeznek a tárgyalások folytatására. Az osztrák megbizottak julius hó 19-én délben egy órakor valóban meg is érkeztek, Wildner Henrik meghatalmazott miniszter vezetésével. Délután öt órakor a külügyminisztériumban megkezdődtek a tárgyalások, melyeket magyar részről Nickl Alfréd meghatalmazott miniszter vezetett. A három és félórás megbeszélés a békülékenység, a jószándék és a közeledés szellemében folyt le.

Hasonlóan folytak a tárgyalások julius hó 20-án, 21-én és 22-én egyrészt a végleges szerződésről, másrészt a modus vivendiről (kivezető ut), mely a nyári gyümölcs és főzelékfélék akadálytalan exportálását biztositaná számunkra. Végül is julius hó 23-án elvi megegyezés jött létre a kéthetes átmeneti (provizórikus) megegyezésről, tehát most már csak az osztrák kormányon mulik, hogy ennek a megegyezésnek kérdésében véglegesen állást foglaljon.

Az osztrák delegátusok a megegyezés után azt a kérést terjesztették elő, hogy még egyszer referálni akarnak kormányuknak. A magyar delegáció ehhez a kérelemhez hozzájárult. Az osztrák delegáció erre elhagyta Budapestet és visszautazott Bécsbe, ahova a magyar delegáció julius hó 26-án követte. A jelek szerint most már remény van arra, hogy ugy a kéthetes átmeneti megegyezés, mint a végleges kereskedelmi szerződés szerencsésen tető alá kerül.

Az osztrák-magyar szerződésenkivüli állapot természetesen kárt okozott a termelőknek, amennyiben termékeiken kénytelenek voltak olcsóbban tuladni, vagy a nyakukon maradt. Az élelmiszerkivitellel foglalkozó cégek azonban meglehetősen mozgékonynak bizonyultak és az osztrák piac lezárása után Dániában, Svédországban, Lengyelországban, Angliában, Németországban és Svájcban helyeztek el magyar gyümölcs- és zöldségszállitmányokat. A közelgő szilva, alma- és szőlőtermés tekintetében semmiféle aggodalomra nincs ok, mert a külföld érdeklődése igen nagy. Baromfikészletünket Németország, Svájc és Anglia számára tároljuk.

A magyar gabonafölösleg elhelyezése teljesen biztositva van.
Ezt bizonyitják a következő számok: Olaszország felé 1.7 millió métermázsa kivitele van biztositva, Franciaország felé egyelőre 0.8 millió métermázsa. Az idei gyengébb termés folytán pedig legföljebb 3-4 millió métermázsa fölösleg lesz és ez azt jelenti, hogy az idén a gabonafölösleg értékesitése már meg is van oldva.