Aggasztó fordulatok a Balkánon

Az albánok lázadása következtében ismét aggasztó fordulat állott be a Balkán félszigeten. Most a Maczedóniában levő török csapatoknak egyszerre két ellenséggel kell küzdeniök: a bolgár bandák ellen, a kik tudni sem akarnak a szultán uralmáról s az albánok ellen, a kik a régi hagyományok legnyakasabb védői s a kik nem akarják tűrni, hogy azokon a területeken, a melyekben ők vannak többségben, bármiféle reformok következtében az ő hatalmuk és befolyásuk csorbát szenvedjen. Elismerik ők a szultán főuralmát s készek érte bármikor vérüket ontani, de sem adót nem fizetnek, sem a török hivatalnokoknak nem engedelmeskednek, azt pedig szörnyű sérelemnek tekintik, hogy az ő megkérdezésük nélkül rendeltek el oly reformokat, melyek megváltoztatnák a náluk uralkodó jogrendet – ha ugyan lehet a vérboszún alapuló állapotot jogrendnek nevezni.

Most a reformok ellen lázongó albánság megtámadta Mitroviczát s egy albán nemzetiségű katona veszélyesen megsebesitette az ottani orosz konzult. Ez az eset mutatja, hogy az albán vidékekről ujonczozott török katonaság nem alkalmas a lázongó albánok megfékezésére. Bármily nehezen esik is a szultánnak leghivebb allattvalói ellen harczolni, mégis belejutott ebbe a szomorú kényszerűségbe s már tizenhat redifzászlóaljat rendelt Kis-Ázsiából a lázongó albánok által lakott vidékre. Elvégre a rendes török katonaságnak talán sikerül megfékezni ezt a nehezen kormányozható népfajt s ugyanakkor elnyomni a bolgárok lázadását is. De méltó aggodalommal kérdezhetni, vajjon lesz-e állandósága azoknak a reformoknak, melyeket csakis fegyveres kézzel lehet keresztül vinni.


A hatalmak, mint Széll Kálmán a képviselőház április 4-iki ülésében hozzá intézett interpelláczióra – régibb nyilatkozatával egyezőleg – újból kijelentette, nem fogják gátolni Törökországot a forradalmi mozgalmak megfékezésére irányzott működésében és még mindig remélik, hogy a reformokat keresztül fogja vinni. Mindazáltal a maczedóniai helyzet teljesen megnyugtatónak épen nem mondható. Mitrovicza városa közvetlen közelében van a novibazári szandsáknak, melyben már a mi megszálló csaptaink állomásoznak. Ha a mozgalmak Mitrovicza környékén megújulnak, nagy óvatosságra lesz szükség, hogy azok a csapataink által megszállott területre át ne terjedjenek, vagy csapataink rendet csinálni Mitrovicza felé előnyomulni ne kényszerüljenek.

A szerb kormány csapaterősitéseket küld déli határaira. E cssapatküldések nem Törökország ellen vannak irányozva, hanem csak azt czélozzák, hogy albán bandák a szerb határt meg ne sérthessék. Szerbia ellensége a nagybolgár törekvéseknek s ha törésre kerülne a dolog, inkább hajlandó lenne a törököt támogatni, mint a bolgárt. Hasonló helyzetben van Görögország is. Delyannis görög miniszterelnök a napokban úgy nyilatkozott, miszerint nem valószinűtlen, hogy Görög- és Törökország közt szövetség fog létrejönni, melynek czélja volna a létező állapotnak Maczedóniában fentartása s az ottani görög elemnek megvédelmezése a bolgár ellen.