A stresai agrárértekezlet

Szeptember hó 5-én kezdődött meg az olaszországi Stresában a közép- és keleteurópai országok gazdasági és pénzügyi talpraállitása érdekében összehivott nemzetközi értekezlet. Az értekezlet elnöke a francia Georges Bonnet, volt miniszter.

Az értekezleten résztvevő tizenöt országnak az a feladata, hogy a lausannei értekezlet megbizásából jelentést dolgozzon ki az európai szövetség tanulmányi bizottsága számára. Közép- és Keleteurópa agrárállamai – igy Magyarország is – agrárblokkot létesitettek és elhatározták, hogy egységesen lépnek fel. Magyarországot az értekezleten Teleszky János volt miniszter és Prónay György báró volt államtitkár képviseli.

Az értekezlet tanácskozásain két javaslat körül forog a vita.
Az olaszok Európa valamennyi államának hozzájárulásával segélyalapot akarnak létesiteni, melynek segélyével emelni lehet a mai, nem kielégitő mezőgazdasági árakat. Az export- és importállamok között közvetlen megegyezéssel kell biztositani a gabonanemüek elhelyezését, méltányos vámcsökkenések utján.

Franciaország javaslata ezzel szemben a kedvezményes vámrendszeren alapul és a segélyalaphoz csupán a dunai gabonát vásárló államok hozzájárulását kivánja. Cserében a mezőgazdasági országok könnyitéseket nyujtanak a külföldi ipari termékek számára. Az értekezlet ülései folytatódnak.