Kis gazda rovat

A fa koronájának idomítása 

Nagyon fontos dolog, hogy a fa koronája ne túlságos sűrű legyen, hanem kellő ritkaságú és lehetőleg szabályos.
Nem csak azért kivánatos pedig ez mert így a fa a szemnek is sokkal szebb, hanem főkép azért, hogy így a levegő, a napfény jobban a lombok közé hatolhat, a mi a gyümölcsök fejlődését nagyon elősegíti. A korona szabályozásának főeszköze ugyan a nyesés, de vannak rá esetek, midőn ez nem kivánatos. Például ha valamely ág épen kellő helyen áll, csakhogy a másikhoz közlebb nő, mint kivánatos volna. Ilyenkor kár volna az illető ágat lenyesni, hanem egy megfelelő hosszúságú léczczel szétfeszítjük a közeli ágakat, mire aztán azok a kellő távolságban fognak majd tovább növekedni.

Az egész eljárást megmagyarázza a közlött rajz.
Ehhez még csak annyit említünk meg, hogy a lécz két végén kisebb homorodást vágunk, hogy az ágak közt szilárdan megálljanak; hogy pedig az ágak héja sérülést ne szenvedjen, nagyon jó a lécz végeire rongydarabokat erősíteni. Ha pár hónapig az ágak közt marad a lécz, akkor a korona szabályosan fog tovább fejlődni. Természetes, hogy a szükséghez képest egyszerre több feszítő-léczet is lehet az ágak közé helyezni.


A gyümölcsfa nemesítése


A gyümölcsfa nemesítésénél legfontosabb szabályok a következők:

1. Minden gyümölcsfánál, a melyet nemesíteni akarunk, mindenek előtt arra kell ügyelnünk, hogy a nemes vesszők csak bőven termő fákról vétessenek.
2. Magas törzsű fáknál almát almára, körtét körtére oltunk. Ha azonban törpe vagy spalierfát akarunk nemesíteni, akkor a körtét birsre, az almát szentiván-almára nemesitjük. Arra is kell vigyázni, hogy lassan növő fajta.

3. Ha jó gyümölcsfajtáknak magjait elvetjük, akkor néha új nemes fajtákhoz juthatunk a magonczok útján. Az ilyen becses magonczokat leginkább arról ismerhetjük meg, hogy nagy levelűek, tüskementesek és szép növésűek.

4. A nemesítés után nem czélszerű az alanynak minden ágacskáját és levelét leszedni, főleg ha az oltvány földje gazdag.

5. Ha a nemesítés után gyökhajtások állanak elő, úgy azokat el kell távolítani, nehogy a fiatal oltványból a nedveket a fattyúhajtások elszívják.