Rövidek

Budapest példátlan izgalommal leste vasárnap a berlini eredményeket
Külföldi esemény régen keltett föl a társadalom minden rétegére kiterjedő akkora érdeklődést, mint a vasárnapi német elnökválasztás. A rendőrség a szociáldemokrata párt márciusi ünnepélyét követő órákban nem engedte ugyan meg, hogy az ujságok kiadóhivatalai kitegyék a Berlinből érkező jelentéseket, de délután 6 óra tájban a plakátok megjelentek az utcán és óriási közönséget vonzottak a körutakra. Jellemző a közönség hatalmas érdeklődésére, hogy szerkesztőségünk és a nyomda szerkesztőségének a telefonja állandóan csengett és szinte ontotta az érdeklődők kérdezösködését: Győzött Hindenburg? Mindenki Hindenburg győzelmét tippelte és amikor azt a választ kapta, hogy az eredmény csak jóval éjfél után válik majd ismeretessé, rezignáció nélkül feleték: Hát akkor majd megvárjuk az éjfélt!

Meghalt Briand

A legnagyobb francia államférfi, Aristide Briand, többszörös francia miniszterelnök és külügyminiszter váratlan elhunytával a békepolitikát és a páneurópai gondolatot pótolhatatlan veszteség érte. Halála nemcsak a franciák gyásza, de az egész világé.

„Hitler és Hugenberg a választáson külön masiroznak, de együtt buknak!” - jósolja Kaas prelátus, a német katolikusok vezére
Berlin, március 6.
Az elnökválasztást megelőző utolsó vasárnap a legádázabb korteskedés folyt Németország egész területén, főleg pedig Berlinben és a nagyvárosokban. Propagandacsoportok indultak vidékre teherautókon, sokmillió röpcédulát osztogattak és szórtak le röpülőgépekről s százezerszámra terjesztették a kis müvirágokat, amelyekre a jelölt fényképe és neve volt rányomva. A legnagyobb gyülést a Lustgartenben tartották Hindenburg hivei. A „vasfront” gyűlésének vezérszónoka Wels szociáldemokrata képviselő volt, aki azt mondotta, hogy Hindenburg elnöksége alatt megakadályozott minden olyan törekvést, amely az országot a polgárháboru véres szemétdombjára dobta volna.

Röpülőgépek keringenek a Lustgarten fölött ezzel a fölirással: „Szavazzatok Hindenburgra!” A választási küzdelemben megszólalt vasárnapra Kaas Prelátus, a katolikus centrum vezére is, aki nyilatkozatában élesen Hitler ellen fordul:
- Hitler – Hugenburg harzburgi frontja szétesett – mondja -, a választáson külön-külön masiroznak, de együtt buknak! Hitler győzelme sötétbeugrást jelentene Németország számára. Ha akár a jobb -, akár a baloldali radikalizmus ér el sikert, ez hosszu évekre visszavetné Németországot és Sedánhoz hasonló szerencsétlenségbe döntené a német népet. Földalatti hatalmak játékszerévé válna hazánk és elveszitené Európával való minden kapcsolatát.

A kommunisták arra számitanak, hogy majd a „harmadik birodalom” romjain fogják Németországot bolsevizálni. Németországra most sorsdöntő kérdés, ki győz: Hindenburg vagy Hitler? Az egyik emelkedést, a másik végpusztulást jelent. Mindenütt megnyugvást keltett vasárnap Severing porosz belügyminiszter kijelentése, hogy a rendőrség minden erőszakosságot és terrort csirájában fog elfojtani. – Ne felejtsük – mondotta a belügyminiszter -, hogy a nemzeti szocialisták 30 %-a azelőtt kommunista volt és a vörös frontharcosok soraiba tartozott.

A vasárnap mégsem mult el zavargás nélkül, mert Berlinben több helyütt összeütköztek a nemzeti szocialisták a kommunistákkal. Az összeütközéseknek hét halottja és négy sulyos sebesültje van. Vasárnap estig 160 embert vett örizetbe a rendőrség.

Painlevé volt francia miniszterelnök Bécsbe érkezett

Bécs, március 20.
Painlevé volt francia miniszterelnök vasárnap este Bécsbe érkezett. A pályaudvaron a francia követség tagjai fogadták. Painlevé egy műszaki és egy jogi szakértő társaságában érkezett az osztrák fővárosba, ahol részt vesz a földrajzi fényképészeti kongresszuson. Az osztrák főváros politikai köreiben ugy tudják, hogy a volt francia miniszterelnök utazása kapcsolatos a francia kormány dunai konföderációs terveivel.

Huszonhárom japán hadihajó vasárnap hazaindult Shanghaiból
London, március 20.
Shanghai jelentés szerint az előzetes fegyverszüneti szerződés létrejött s a jelek szerint most már bizonyosra vehető, hogy a shanghai zónában teljes lesz a béke. A béketárgyalások a japán és kinai megbizottak között Franciaország, Anglia, az Egyesült Államok és Olaszország követeinek, illetőleg ügyvivőinek jelenlétében eredményesen befejeződtek. A francia követ kijelentette, hogy sikerült teljes megegyezést elérni.

A japán és kinai megbizottak is bizakodóan nyilatkoztak. Az előzetes fegyverszüneti szerződés szerint tizenkét tagu bizottság alakul a vitás kérdések elintézésére és ez a bizottság fölügyel majd a japán csapatok visszavonulására is. Shanghaiból vasárnap ujabb csapatszállitmányokkal telt japán hajók indultak haza; a tokiói kormány a shanghai vizekről visszarendelt 5 cirkálót, 2 röpülőgépanyahajót és 16 torpedórombolót.

Károlyi miniszterelnök csütörtökön számol be az egyhónapos „türelmi idő” fölhasználásáró

Károlyi miniszterelnök egy hónappal ezelőtt négyhete „türelmi időt” kért a parlamenttől és bejelentette, hogy az egyhónapos parlamenti szünet alatt kivánja előkésziteni a legégetőbb gazdasági kérdések megoldását, valamint a költségvetés végleges összeállitását. A képviselőház csütörtökön tartja legközelebbi ülését, amelyen Károlyi miniszterelnök fölszólal és beszámol a türelmi idő fölhasználásáról. E hétre várják Kenéz kereskedelmi miniszter fölszólalását is, aki az árellenőrző bizottság működéséről kivánja a Házat tájékoztatni.

Kairóban Alfonz király
Páris, március 6.
A „Temps” kairói tudósitója beszélgetést folytatott Alfonz volt spanyol királlyal és megkérdezte, mi a véleménye a monarchista kiáltványról. Alfonz király kijelentett, hogy a kiáltványt előzetes tudta nélkül terjesztették. Nem ismeri a kiáltvány szövegét és igy nem tudja, hogy az megfelel-e nézeteinek.

Állaspontja most is ugyanaz, mint Madridból való elutazás idején volt: Ha Spanyolország az uj rezsim altt nem találná meg boldogulását, nem fog habozni, hogy a szükséges iniciativát megragadja. Azonban egyelőre a legnagyobb tartózkodást kivánja gyakorolni.