Magyar futballtragédia a bécsi Hohe Wartén

8:2 (4:2) arányú katasztrofális vereséget szenvedtek a magyar válogatottak

Bilem német bíró vérlázítóan nyomta a magyar csapatot, amelyből Lykát és Toldit kiállította. Csődöt mondott a magyar védelem és a halfsor. – Csak Cseh II. játszott jól a magyar csapatban, ő lőtte a két gólt is. – Sindelar, az osztrák center szemkápráztatóan játszott. Az osztrák góllövők: Schall (4), Sindelar (3) és Gschweldi. – 60.000 néző, telt ház a Hohe Wartén.

Bécs, április 24.
Lehet-e valami szomorúbb látvány, mint nézni a nemzeti válogatott csapat kínos vergődését és az egymásután hulló gólokat a magyar kapuba? Pedig Budapestről két különvonatot és rengeteg autó hozta a magyar közönséget, amely tanúja volt ennek a lesújtó látványnak.

Délelőtt 3:1-re győztek Bécsben a magyar gyephokkisták és mindenki azt hitte, hogy ez jó előjel a meccs előtt. Bécs utcáin minden második ember kezében magyar zászló volt. És este? Egyetlen zászlót se lehetett látni….

Délután 8:2-re kapott ki a magyar válogatott az osztrákoktól, megdöbbentően, elképesztően súlyos arányban. Mi történt? – Erre a kérdésre meg lehet adni röviden a választ: a magyarok rosszul játszottak, az osztrákok kitűnően.

És a bíró olyan vérlázítóan sújtotta ítéleteivel a magyar tizenegyet, hogyha tökéletesen Budapesten vezette volna ezt a meccset, akkor úgy elveri rajta a közönség a port, hogy soha többé nem nyúl bírói síphoz.

A bíró… Ez szokott lenni a kifogás minden elveszett külföldi meccs után. Soha jogosabb nem volt ez a kifogás, mint most. De szögezzük le tárgyilagosan, hogy a vereséget tökéletesen megérdemelte a magyar csapat, amelynek tagjai mélyen formájuk alatt játszottak.

A csapatok a következő összeállításban vonultak föl:
Ausztria: Hiden (WAC) – Schramseis (Rapid), Blum (Vienna) – Braun (WAC), Hoffmann (Vienna), Neusch (Austria) – Zischek (Wacker), Gschweidl (Vienna), Sindelar (Austira) Scholl, Vogel (Admira).

Magyarország:
Szabó (Hungária) – Takács I. (Ferencváros) Mandl (Hungária) – Lyka (Ferencváros), Kalmár (Hungária), Lázár (Ferencváros) – Zavadszky (MÁVAG), Cseh II. (Hungária) Turai, Toldi, Kohut (Ferencváros).

Az osztrákok választanak, a magyarok kezdenek nap ellen. Kalmár az ellenfélhez passzol és Takács I. szerel. Villámgyors magyar támadás lepi meg az osztrákokat. Turai Kohutot szökteti, aki remekül átmegy az osztrák védelmen, beadja a labdát, Cseh II. azonban a kifutó Hiden elől az üres kapu fölé lő. Nagy helyzet volt! Ha ez a labda bemegy, talán minden másképen történik!

A 2. percben Zischek beadását Schall tisztán fejeli sarokra, de Szabó véd. A 3. percben Lázár hibájából Zischek elfut, beadja a labdát Sindelarnak, aki mellel maga elé stoppolja és hiába üldözi Mandl, közelről belövi az osztrák vezető gólt (1:0).

Ez a magyar balszerencse. Nekünk nem sikerült, nekik igen. Ezután Mandl alig tud kornerre menteni, az ellenkező oldalon pedig Toldi kapu fölé lő. Rövid időre magyar fölény következik.

A 11. percben Zavadszky beadása nagy kavarodást kelt az osztrák kapu előtt és Hiden óriási szerencsével halássza el a labdát Toldi elől. Turai jó helyzetbe kerül, de késlekedik. A 14. percben a tizenhatos vonal tájékán Kalmárt Gschweidl faultolja, a bíró azonban nem fütyül, Zischek beadja a labdát és Sindelar gyors, védhetetlen gólt lő.


A bíró súlyosan tévedett ennél a gólnál. Újrakezdés után a nagy örömmámorban úszó osztrák csapat alig tér magához, amikor Cseh II. hosszú, éles lövése máris az osztrák kapu sarkába gurul. (2:1).

A 31. percben Vogel remekül szökteti Schallt, aki magasan bead. A labdát Szabó nyugodtan várja a gyors Sindelar azonban Lyka elől a kapuba fejeli. (3:1).

Súlyos kapushiba volt! Az osztrák közönség még örömmámorban úszik, amely valósággal extázissá fokozódik két perc múlva. Ekkor ugyanis Zischek lövését Szabó kiejti és Schall közelről belövi a negyedik gólt. Újabb magyar kapushiba (4:1) alább is mi vezetnénk 4:1-re. A 43 percben Turai átadását Cseh II. a kifutó Hiden elől az üres kapuba lövi. (4:2).Ezzel vége is a félidőnek.

A második félidő első percében Schall hajszálra kapu fölé lő, Zavadszky pedig a kapu mögé centerez. Az ötödik percben Takács I. két méterrel a kapu előtt kirúgás helyett hátra akarja engedni a labdát Szabónak, Schall azonban észreveszi a kínálkozó alkalmat és mielőtt a kapus odaérkezhetne, közelről berúgja az ötödik gólt.

Ez is súlyos védelmi hiba volt. A 7. percben Vogl lefut, beadását Zisck remekül fejeli kapura. A már gólnak látszó labdát Szabó bravúrosan kiüti, de a fedezetlen Gschweidl két lépésről bepasszolja a kapuba. (6:2).

A magyar közönség a fejét fogja, a zászlók eltűnnek a kezekből és a legtöbben szomorúan indulnak el a pályáról. A helyzet olyan, hogy az osztrák csapat akár tíz gólt is lőhet. Az osztrák csatársor is állandóan a magyar térfélen tanyázik és szinte iskolázik az ellenféllel.

A 13. percben Vogl megrúgja Lykát, a bíró azonban nem fütyül. Lyka utána siet és visszarúgja az osztrák csatárt. A bíró most sem fütyül. Most Vogl faultolja Lykát, mire a magyar játékos, magáról megfeledkezve, erősen megboxolja az osztrák játékost, a bíró erre leküldi a pályáról.

Igazságos ítélet mindkét játékos kiállítása lett volna. Hibás taktika: Cseh II., az egyetlen jó magyar csatár, megy hátra Lyka helyére. Az osztrák fölény folytatódik. Most már nem is komoly a meccs, hiszen csak tiz magyar van a pályán.

A 18. percben Toldi megrugja Schramscist, ártatlan fault, de Toldi megfeledkezik magáról és illetlen a biróval szemben, amiért a biró azonnal leküldi a pályáról. Most már csak kilenc magyar játszik tizenegy osztrák ellen. Egész komolytalan már a mérkőzés.

A közönség biztatja ugyan az osztrák csapatot, amely azonban már nem nagyon erőlködik. Schall berúgja a következő gólt és most már 7:2 az eredmény. Az osztrák közönség boldog.
„Kár” – mondogatják – „hogy szesztilalom van”.
A 29. percben Zisck lefut, gyönge lövését Szabó kiejti és Schall a hálóba helyezi a labdát (8:2).

Rossz nézni, mi van a pályán. Állandó osztrák fölény. A magyar játékosok csak lézengenek és húzzák az időt. A pálya mellett, ahol az eredménytábla van, már nem bírják kitenni az eredményt: nincs nyolcas szám. A 32. percben a három csatárral is támadó magyar csapat két percre fölénybe jut. Kohut azonban késlekedik a lövéssel.

A 35. percben Schall újból tisztán áll, gólt is lő, a bíró azonban szerencsére nem ítéli meg, mert Sindelar ofszájdon állt. (Eggyel több vagy kevesebb, már nem is számít. Az osztrák közönség már nem is haragszik érte.) A 37. percben magyar korner. Hiden bravúrosan kiboxolja. A 41. percben a leálló osztrákokkal szemben Turai kerül helyzetbe, de kapu mellé lő. Végre befejeződik a mérkőzés.