Ferencváros – Hungária 5:1 (2:1)

Impozáns volt az a nagyszerű játékkedv, ami az „örök derbynek” mind a 22 szereplőjét a legjobb futball nyújtásával ambicionálta, imponáló volt az a fölény, ahogyan a Ferencváros a győzelmet a finisben kiverekedte, de a legimponálóbb a sportrajongók fölvonulása volt húsvét első napjának egyetlen sporteseményére.

A kedvezőre fordult időjárás, vagy a Prágában szerzett szép győzelem következménye volt-e, tény, hogy 25.000 néző töltötte meg vasárnap a Hungária-úti pálya nézőterét.

A vezető góllal a Hungária ijeszt rá a Ferencvárosra

A Hungária választ térfelet, ami csak annyiban jelent hátrányt a Ferencvárosra, hogy enyhe nap ellen indítja útjára a labdát. Iglódy bemutatkozása biztató, mert győztesen kerül ki a Korányival vívott párharcból, de Takács I. fölszabadító rúgása már Szabót foglalkoztatja.

A 3. percben Kohut szép támadása hozza izgalomba a tribünt, de Nagy korner árán ment, a kornerből támadt helyzetet pedig Ticska tisztázza. Ismét Kohuté a labda, aki a 16-osról gyilkos lövést ereszt meg, amely alig centiméterekkel süvit el a Hungária kapuja fölött.

A 7. percben végre levegőhöz jut a Hungária. Hirzer faképnél hagyja a zöld-fehér védelmét, de lövésnek beillő centerét Háda vetődve parírozza. Turai ellentámadását Szabó teszi ártalmatlanná.

A 10. percben adódik az első gólhelyzet, mégpedig a Ferencváros kapuja előtt. Ticska szabadra játssza Iglódyt, akivel Takács I. sem bír, a Sabária volt jobbszélsője azonban a döntő pillanatban hibáz, amennyiben a kapu mellé gurít. A 11. percben taccsdobáshoz jut a Hungária. Kléber dobja a labdát, amely Barátkyhoz kerül, aki 16 méterről a kapu bal felső sarkába menthetetlen gólt passzíroz (0:1).

Háda nyúlt a labda után, de a villámgyors, süvítő lövéssel szemben lehetetlen volt. A 15. percben Malaky Mihály, a futball nagy halottjának emlékére egy percig szünetel a játék, amire ismét a kék-fehérek kerülnek frontba, Korányi ismét alulmarad az Iglódyval a labdáért folytatott harcban.

Cseh II. gólhelyzetbe kerül, a nem eléggé helyezett labdát azonban a szemfüles Háda rávetéssel elkaparintja. Nagy gólhelyzet volt! Kohutnak állandóan szabad a pályája, aki a 20. percben centerez, Takács II Turaihoz fejel, aki azonban öt lépésről, de nehéz szögből, a kapu fölé továbbít.

Turai 25 méteres szabadrúgását Szabó korner árán menti, a labda Tolditól Takács II. –höz kerül, aki azonban a kapu mellé fejel. A zöld-fehérek egyre nyomasztóbb ostromát Hirzer pompás lerohanása szakítja meg, de Korányi korner árán ment.

A 28. percben újabb „meccslabdája” van a Hungáriának. Iglódy remekül kiugrasztja Cseh II.-t, aki azonban nem találja föl magát és a kapu mellé plaszíroz. Lyka nem bír Hirzerrel, barátságtalan gánccsal áll tehát bosszút. A 33. percben formás Lázár-Kohut-Toldi támadás után Turaihoz kerül a labda, akinek 18 méterről irányított félmagas lövésével szemben Szabó tehetetlen (1:1).

Baráthy 20 méteres lövését Háda fogja el, amire Táncos vezet támadást, aki a labdát a baloldalra vágja és Kohut az ellenkező sarokba könnyen védhető gólt rúg (2:1). Szabó nyilván elszámította magát, valószínűleg azt hitte, hogy Kohut centerezni fog, máskülönben rávetéssel játszva elfoghatta volna a labdát. A vezető gól után a Ferencváros erősít, Sárosi „formás” lövését Szabó csak korner árán tudja menteni, de a Hungária kapuja előtt csak újabb két korner után tisztázódik a helyzet.

A 42. percben Kocsis is kornert hibáz utána ismét Cseh II. javíthatna a meccs sorsán, mert Háda kirohan a szentélyéből, de a kék-fehérek jobbösszekötője olyan szerencsétlenül driblizik, hogy Háda mégis el tudja még érni a labdát.


Vitatható Takács II. gól után ellenállhatatlan bravúrral finisel a Ferencváros

A második félidőt Turai „sokat ígérő” kapufája vezeti be, a labda Toldihoz kerül, aki azonban a gól fölé fejel. Hirzer szabadrúgását Baráthy fejeli, szintén a kapu fölé, majd ismét Kohut „kellemetlenkedik”, de amíg Szabó, kissé trémázva, fölszedi előle a labdát, Nagy csak korner árán tudja a balszélső akcióját ártalmatlanná tenni.

A 11. percben Baráthy a földbe rúg, de amúgy is sérült lába mégsem mondja föl a szolgálatot és tovább játszik. A mérkőzés irama most kissé alábbhagy, átmenetileg a küzdelem nívója is csökken. Kohut lerohanás után azonban ismét élénkül a játék. Toldi fejesét Szabó menti, míg Kohut bombaszerű beadása alig centiméterekkel süvit el a kapu túlsó sarka mellett.

Az utolsó 20 percben Hirzer és Ticska helyet cserél, de az sem használ, sőt most már Lázár is kísérletezik góllövéssel. A 23. percben Kohut kiszökteti a fél méterrel lesben álló Takács II.-öt, Szabó eléje rohan s így a labda az üresen hagyott hálóba vándorol (3:1).

A Hungária Protestál, pillanatokra megbomlik a rend, a tribün háborog, de olyan gyorsan esik a Ferencváros következő gólja, hogy a megváltozhatatlanba végül mindenki belenyugszik. A j25. percben ugyanis Sárosi teremt gólhelyzetet Takács II.-nek, aki olyan közel van a kapuhoz, hogy nem tévesztheti el a célt. (4:1).

Bosszúból Nagy leteríti a Ferencváros gólrekorderét, aki azonban egy-kettőre talpra áll. A Hungária kornere után a tempó erősödik, újra Kohut indít akciót, de Toldi fejesét Szabó fogja el. A 39. percben a Hungária szépíthetne az eredményen, de Háda merész rávetéssel elszedi Cseh II. elől a labdát.

A 39. percben végre Tánczos is beleavatkozik a játékba, sőt centerét már csak a gólvonalon túl kaparintja meg Szabó, de az akciótól távol álló bíró nem ítéli meg a gólt. Ami azonban nem késik, nem múlik, a 42. percben Toldi kiugrasztja a kitűnően helyezkedő Kohutot, aki nyolc lépésről az ellenkező sarokba védhetetlen gólt helyez (5:1).

Bíró Sándor az első félidőben hibamentesen, sőt nagyszerűen bíráskodott, de a Ferencváros ofszájdgólja után (amiben a határbírája volt hibás) kissé belekavarodott, anélkül azonban, hogy a mérkőzés eredményének kialakulását befolyásolta volna.