A védő Piller György nyerte Magyarország kardbajnokságát

Mindig híresek voltak a magyar vívóbajnokságok, de talán egyetlen alkalommal se mutatkozott meg annyira a magyar vívás színvonala, mint a vasárnapi versenyen. Nem hiányzott a versenyről egy vívással foglalkozó egylet sem és versenyvívókat nevelő versenyiskola.

A mesterek az utolsó két évben valóságos emberfölötti munkát végeztek, csakhogy minél több és jobb tanítvánnyal arassanak babérokat. A nemzetközi konkurenciát a lengyel vívók képviselték.

A verseny reggel 9 órakor a selejtező mérkőzésekkel kezdődött , amelyeket hat csoportban vívtak le. A magyar vívás főlényét mi sem mutatja jobban, mint hogy a lengyel vívók, akik a nemzetközi kardkonkurenciában számítanak, ebből a versenyből valamennyien kiestek. Az elődöntői 3 csoportban vívták le.

Az első csoportból győztesként kerültek ki: Gerevich, Petschauer és Rajcsányi. Glykais visszalépett. Doros és Hámori kiestek. A második elődöntő győztesei: Kabos. Rozgonyi és Nagy. Kiesett: Uhlyarik. A harmadikból Pillér és Maszlay kerültek ki győztesként és kétszeri holtverseny után Schréder.

A döntő mérkőzés délután 5 órakor kezdődött a Műegyetem aulájában, amelyet zsúfolásig megtöltött az érdeklődő közönség. Rakovszky Iván elnök. Almássy László, a képviselőház elnöke, dr. Lázár Andor, az OTT elnöke. Balapan, a lengyel csendőrség főparancsnoka, a lengyel vívószövetség elnöke és még számos előkelőség jelent meg a közönség soraiban.

A győztes Pillér a győzelmet teljesen meg érdemelte, okosan és helyes taktikával vívott minden ellenfelével. Az egyetlen vereséget Petschauertől szenvedte el az utolsó asszóban 5:3-ra.

Piller az előző évekhez képest óriásit fejlődött, elejétől végig biztosan állt a lábán. A második Kabos, szintén kitűnően vívott. Kitűnő balkezes vívónk testi előnyeit jól használta ki, pompás tempóvágásai jól érvényesültek. Nagy Ernő szintén fejlődést mutatott a múlt évi vívómodorával szemben, sokkal okosabbon és finomabban dolgozik.

Petschauer eleinte kétségbeejtő gyöngeséget mutatott, de a vége felé nagyszerűen belejött és különösen Gerevich és Piller elleni győzelme érdemel dicséretet. A kilencedik helyezett lengyel Segda a vendégek iránti udvariasságból került a döntőbe. Jól szerepelt, megverte Petschauert, Schrédert és Rozgonyit.

Részletes eredmény:
1 Pillér György (MAC) 8 gy.
2. Kabos Endre (TIVC) 7 gy.
3. Nagy Ernő (MAC) 6 gy.
4. Petschauer Attila (NVC) 5 gy.
5. Maszlay Lajos (BTVC) 4 gy. (36 a. 34 k. t.).
6. Gerevich Aladár (MAC) 4 gy. (34 a. 34 k. t).
7. Rajcsányi László (BSE) 4 gy. (34 a. 35 k. t.)
8. Dr. Schréder Gyula (RAC) 3 gy. (28 a. 41 k. t).
9. Segda (Lengyelország) 3 gy. (25 a. 41 k. t).
10. Dr. Rozgonyi György (Vén Fiuk VC) 1 gy.

Az öt Budapesten trenírozó lengyel olimpiai vívó közül három indult a versenyen, de mind a három már a selejtezőből kiesett. A zsűri jóvoltából a legjobb lengyelt mégis meghívták a döntőbe, ahol azonban 3 győzelemmel csak az utolsóelőtti helyre került.