Gerevich Aladár nyerte a második olimpiai kardvívó versenyt

Két héttel az első olimpiai próbaverseny után hétfőn a második versenyt rendezte meg a Magyar Vívó Szövetség, amelyre a múltkori 60 vívóval szemben most 44 állt starthoz. A küzdelem már az előcsatározásokban is rendkívül heves volt, amit bizonyít, hogy dr. Gombos Sándor kétszeres Európa-bajnokunk kiesett egy olyan csoportból, melynek első favoritja volt.

Folytatódnak a meglepetések az elődöntőkben, ahol Glykais Gyula, az első próbaverseny holtverseny utáni második helyezettje maradt alul Schréder-Piller-Kalmár csoportjában.
A döntőre 4 MAC-, 2 Tisza- és 1-1 RAC – NVC – HTVC-vívó kvalifikálta magát és habár Gerevich, a mezőny legfiatalabb tagja starttól kezdve remekül vívott, igen kevesen bíztak a győzelmében, hiszen az első próbaversenyen már az elődöntőben kiesett.

Gerevich Aladár azonban a döntőben is kifutotta a legjobb formáját. A fiatal vívónemzedék legkiválóbb reprezentánsának bizonyult, elejétől végig nagy fölénnyel vert rá ellenfeleire és valóban klasszikus vívást produkált. Győzelme teljesen megérdemelt volt, mert technikája szinte tökéletes, kéz- és lábmunkája egyformán elsőrangú és olyan művésze a pengének, akinek a vívása a laikusokat is magával ragadja.

Nagy Ernő kiváló szereplése nem meglepetés, mégis második helye vívókarrierjének legszebb teljesítménye és nagyszerűen tartja briliáns formáját a kitűnő dr. Schréder is, Piller még mindig nincs formájának tetőpontján, míg Kabos jóval kevesebb energiával vívott, mint az első próbaversenyen.

A döntő előkelő közönségének soraiban ott láttuk Gömbös Gyula honvédelmi minisztert, Almássy Lászlót, a képviselőház elnökét, gróf Andrássy Gézát, Hegedűs Lórántot, Lázár Andort, az OTT elnökét, Nagyszombathy tábornokot, báró Vojnich Sándort, Hültl Dezsőt és a régi vívógárda sok kiváló képviselőjét.

A hét csoportban levívott selejtező mérkőzések eredménye a következő volt:
I. csoportból továbbment: Kabos v. Uhlyarik, Idrányi.
II. csoportból: Piller, Rajcsányi, Maszlay.
III. csoportbot: Garay, Schréder, Erdélyi.
IV. csoportból: Hebs, Borovszky, Kósa (dr. Gombos Sándor holtverseny után kiesett).
V. csoportból: Doros, Hámory, Nagy.
VI. csoportból: Hatz J., Glykais, Dunay B.
VII. csoportból: Hatz D., Gerevich, Kalmár.

A koradélutáni órákban kerültek sorra az elődöntők, amelyeket három hetes csoportban vívtak le és amelyek az alábbi eredménnyel végződtek:
I elődöntő: 1. Kabos, 2. Nagy. 3. Hehs
II. elődöntő: 1. Gerevich 2. Garay. 3. Maszlay.
III. elődöntő: 1. Dr. Schréder. 2. Piller. 3. Kalmár (Glykais Gyula holtverseny után kiesett).

A döntőre zsúfolásig telt meg a Műegyetem aulájának nézőtere és a közönség – szakértők és laikusok egyformán – az utolsó asszóig feszült érdeklődéssel kísérte a szebbnél szebb asszókat és az első helyért szinte késhegyig folytatott remek küzdelmeket.

Eredmény:
1 Gerevich Aladár (MAC) 6 győzelem.
2. Nagy Ernő (MAC) 6 győzelem
3. Piller György (MAC) 5 győzelem.
4. Dr. Schréder Gyula (Rendőrtiszti AC) 5 győzelem.
5. Kabos Endre (Tisza István VC) 4 győzelem.
6. Hehs Béla (MAC) 4 győzelem
7. Garay János (Tisza István VC) 2 győzelem
8. Kalmár István (NVC) 2 győzelem
9. Maszlay Lajos (HTVC) 2 győzelem.

Gerevich a döntő asszót 5:3-ra nyerte Nagy Ernő ellen.