Az albán-kérdés éleződése

A bennünket közelről érdeklő balkán-félszigeti zavargások még egyre tartanak. A lázongó albánoknak Mitroviczából való visszaűzése alkalmával megsebesített orosz konzul, Serebina, belehalt sebeibe. Halála mély benyomást tett mindenfelé és sokan attól tartottak, hogy az orosz czár a közvélemény felháborodásával szemben nem lesz képes fentartani eddigi békés politikai irányát. Az albániai zavarok kellemetlen hatást keltettek Budapest és Bécs politikai köreiben is, mert sokan attól tartottak, hogy ha a törököknek nem sikerül ezt a mozgalmat elnyomni, vagy esetleg barátságos egyességgel elsimitani, akkor úgy fordulhatnának a dolgok, hogy kénytelenek lennénk a rend fentartására ama vidékeken a berlini szerződésben nekünk megadott megszállási joggal élni.

Eddig ezzel a joggal csak a novibazári terület néhány éjszaki helységében éltünk, a mennyiben ott helyőrsékeket tartottunk, de sem Novibazárban helyőrségünk nincs, sem „Mitroviczáig és azon túl” - mint a berlini szerződés mondja, - elő nem nyomultunk. A vitéz albán nép soha sem foglalt állást monarkhiánk ellen, sőt a monarkhia iránt barátságos érzületet tanusitott. Nekünk semmi érdekünk sincs ellenségesen lépni föl az albán nép ellen, szabadságainak elnyomása érdekében állást foglalni. A mi érdekünk az, hogy az albánok zavargását előidéző okok békés uton elhárittassanak.

Az albán népre jelentékeny jövő vár. Politikailag e népnek az a hivatása, hogy meggátolja, hogy a Balkán-félsziget nyugati fele szláv uralom alá jusson. Ezért a szerb és a bolgár egyaránt gyülöli az albánt. A mi érdekünk azonban teljesen összevág az albánokéval. A jelenleg szövetkezve működő két hatalom: Oroszország és Ausztria-Magyarország a szerb-bolgár és albán ellentétek tekintetében nem egészen azonos iránynak és czéloknak képviselői.

Oroszország oda törekszik, hogy Maczedónia vegyes nyelvű területein a bolgár és a szerb legyen urrá, mi viszont az albán elem háttérbe szorittatását sem kivánatosnak, sem megengedhetőnek nem tekinthetjük. Az albán-kérdés esetleg próbára fogja tenni az Oroszországgal való jó egyetértésen és együttműködésen alapuló politikának szilárdságát.