Zsidóellenes zavargások Dél-Oroszországban

Oroszországban, Dubossari városban egy Ribalenko nevü keresztény fiut meggyilkolva találtak a patakban. Csakhamar hire terjedt, hogy a gyermek rituális gyilkosság áldozata s terjesztették azt a mesét, hogy a fiu utoljára egy zsidó ember boltjába ment, s onnan nem jött ki többé. A kormányzó szigoru vizsgálatot inditott, a fiu holttestét kétszer is kiásták a sirból és megállapitották, hogy verekedés közben gyilkolták meg. De azért az izgatás tovább folyt s az orosz húsvét két napján, április 19-én és 20-án több besszarábiai helységben nagy zavargás támadt.

Kisenev városban történtek a legvéresebb zavargások. A nép erre a zsidó városrészbe tolultak s nem telt bele egy óra, a város valóságos ostromállapotba jutott. Beverték a zsidók ablakait, berontottak a boltokba, raboltak és tovább vonultak. A zavargások alatt hetvennél több embert, köztük negyvenöt zsidót megöltek. A kormányzó előbb Pétervárra táviratozott utasitásért s csak ennek megérkezése után fogott hozzá a rend helyreállitásához és a katonaság keményebben lépett föl. A kár felületesen becsülve is nagyobb lehet két millió rubelnél.

Pétervárról érkezett hir szerint a czár szigoruan utasitotta Raaben beszarábiai kormányzót, hogy szigorral üldözze a bűnösöket. Eddig nyolcszáznál több embert tartóztattak le. A környéken megerősitették a helyörségeket és kiáltvány utján tudatták a lakossággal, hogy a zavargásokat fegyveres erővel fogják elnyomni.