Két budapesti egyetemi tanár sulyos és alaptalan vádjai megakadályozták, hogy egy külföldön élő magyar tudós tanszéket kapjon az amsterdami egyetemen

Néhány nappal előtt Budapesten járt Brouwer professzor, a világ egyik leghíresebb matematikusa, az amsterdami egyetem tanára. A világhírű tudós itt tartózkodásáról kevesen tudtak. Brouwer csak kollegáival és egy- két tudós ismerősével érintkezett s csak elutazása után derült ki, hogy látogatása nem tisztán magánjellegű volt, hanem egy magyar tudós külföldi afférjével állt összefüggésben.

Brouwer Budapesten mint az amsterdami egyetem nem hivatalos kiküldöttje szerepelt, hogy tisztázza azt az incidenst, amely Révész Gézának a budapesti egyetem volt rendkívüli tanárának amsterdami professzori kinevezésével kapcsolatban merült föl.

Révész, aki a kísérleti lélektannak európai hírű művelője, évekkel ezelőtt eltávozott Magyarországról és az amsterdami egyetem lélektani laboratóriumának lett a vezetője. Ugyanazon az egyetemen tartotta a magyar tudós holland nyelvű pszichológiai előadásait is. Révésznek az amsterdami egyetemen nem volt katedrája, hanem mindez idáig mint magántanár működött.

Néhány hónappal ezelőtt megürült az amsterdami egyetem pszichológiai tanszéke, és a tanszék egyetlen komoly jelöltje a volt budapesti professzor volt. Révész Géza kinevezéséhez már a fakultás összes tagja hozzájárultak és a professzorok formálisan is összeültek, hogy szabályszerűen elhatározzák Révész Géza meghívását. A kari ülésen azonban általános meglepetésre szólásra emelkedett az egyetem egyik professzora és közölte, hogy két budapesti egyetemi tanártól levelet kapott, amelyben sulyos vádakkal illetik Révész Gézát.

A levél nemcsak Révész politikai multját kifogásolta, hanem közönséges bűncselekményekkel is megvádolta és olyan hatást váltott ki, hogy a kari ülést nyomban felfüggesztették. A dékán magához kérette Révész Gézát, akivel a levélírók nevének megemlítése nélkül közölte a történteket és fölszólította, hogy tisztázza magát az ellene emelt vádak alól.

Révész nyomban Budapestre utazott, majd csakhamar követte őt az egyetem megbízásából Brouwer professzor is. Az egyetemi hatóságoknál a holland professzor járt el, hogy informálódjék Révész Géza politikai szerepléséről, közben pedig Révész a főkapitányságtól szerzett bizonyítványt, amely igazolja, hogy a bűnügyi nyilvántartóban nem fordul elő, a rendőrség tehát nem folytatott ellene a múltban semmilyen eljárást.

Az is csakhamar kiderült, hogy Révésznek egy hollandiai vetélytársa, aki szintén a pszichológiai tanszékre pályázott, fordult információért több budapesti ismerőséhez, akiknek tudomásuk volt arról, hogy Révész Géza évekkel ezelőtt mint tanú szerepelt-- egy lopás és sikkasztás miatt indított bűnügyben.

A két budapesti professzort nyilván helytelenül informálták és így történhetett meg, hogy ők amsterdami kollégájukhoz intézett levelükben azt írták, hogy Révész Géza a lopási ügyben mint vádlott szerepelt. Miután a tényállás kiderült, Révész Géza visszautazott Amsterdamba, ahol ujra elfoglalta a lélektani laboratórium igazgatói állását.

Brouwer professzor Budapestről való elutazása előtt azt a kijelentést tette, hogy meggyőződése szerint, most már semmi akadálya nem lesz annak, hogy a pesti egyetem volt docenséből a pszichológia tanára legyen az amsterdami egyetemen.