Haj és növény

Az emberi haj szálait előszeretettel hasonítják a növényhez. Ez a hasonlat azonban sántít. Mert a növény végtelen sok, apró nedvcsatornácskán keresztül óriási gazdagságban kapja a különböző tápanyagokat az anyaföldből, ezzel szemben a haj szilárd felépítésű, kemény szarúanyagból áll, melyen keresztül semmiféle táplálócsatorna nem vezet.

Bizonyítja ezt a hajszál erősen felnagyított képe: vékony külsőbör, kéreg és a haj gerince, melynek semmiféle tápláló összeköttetése nincs az anyagképző sejtekkel. Ezért a haj egyedül és kizárólag külső ápolásra van utalva. A fényt, a szín frissességét és a haj simulékonyságát nevezzük a haj életének.

A haj növekedési képességét és a hajszál életkorát a természet korlátozza, ezt az élettartamot azonban helyes ápolással lényegesen meghosszabbíthatjuk. A hajat másképpen kell mosni, mint a vászon, vagy ruhanemű hatott fonalát. Erős zsírozás és maróhatású mosóanyagok ártalmasak. Kényes anyagának a közönséges szappanok veszélyesek.

Csak az olyan enyhe és szódamenetes hajápolószer - mint az Elida Shampoo – tisztitja kiméltesen, ugyanakkor azonban olyan alapossággal a hajat, hogy az természetes szépségét és egészségét megtartja.