Dinamitmerényletek és vérengzések Szalonikiben

A maczedón és albán lázadás. Már hetek óta hiresztelték, hogy a maczedon és a bolgár bandák dinamitos merényletekre és tömeges gyilkolásokra készülnek. És április 29-ikén este Szaloniki város különböző részeiben csakugyan elsültek a dinamit-bombák, felrobbantak az aknák és folyt a vér.

A pusztításról, melyet a bombák véghezvittek s a véres harczról, mely a merénylők és a török rendőrség közt lefolyt, csak napok mulva érkezett részletes tudósitás. Sok a halottak száma. A török katonák és a rendőrök irgalmatlanul bántak el a merénylőkkel, a kik nem egyszerre, hanem egész este és különböző helyeken folytatták a bombavetést, tömérdek kárt és sebesülést okozva. A nyugalom azonban azután sem állt helyre, mert a bombamerényletek a következő két napon megismétlődtek s nyomukban ismét kitört a harcz a katonaság és a merénylők közt s ezuttal is sok forradalmár esett el az utczai küzdelemben. A város lakosságát iszonyu rettegés szállta meg. A lakosság csak akkor lett nyugodtabb, mikor osztrák-magyar hadihajók érkeztek a szalonikii kikötőbe s a török katonaság az utczákon ütött tábort.


A szalonikii merényletek és véres események. Április 29-ikén este Szaloniki különböző helyein egyszerre intézték a bombamerényleteket. Az Ottomán-bank roppant dördüléssel robbant föl, aztán égni kezdett; csak egy részét menthették meg. A német klub elpusztult, három tagja megsebesült és egy meghalt. A vasut petroleum-raktárára és a német iskolára bombákat vetetek, az utóbbiban azonban nem nagy kár esett. Az Ottomán-bankon kívül a dinamit áldozatai lettek a posta és távirda palotája, a görög kórház és a görög gimnázium, azonkívül több magánház, a Kolombo- és Imperiál-szállodák. Mint kitudódott, a merénylők elvágták a vizvezetéki és gázvilágitási csöveket, hogy a tüzet ne lehessen oltani és hogy útjaik sötétek legyenek. Április 30-án délután a bolgár forradalmi bizottság több tagja újra bombákat dobott az utczákra. Ezeket a tömeg lemészárolta.

A bombakészítők műhelye. Az Ottomán-bank mellett egy sikátorban levő házban találtak rá a bolgárok bomba-műhelyére. A ház egy olasz asszonyé, a ki szobákat ad bérbe. Egy szobát ezelőtt egy esztendővel egy fiatalembernek adott bérbe, a ki azt mondta, hogy Jourdan Györgynek hivják. Azt mondta, hogy kereskedelmi ügynök, valósággal azonban bolgár tiszt volt és bombát gyártott.


Ostromállapot és rendkivüli törvényszék Szalonikiben. A szultán rendkivüli törvényszék fölállítását rendelte el Szalonikiben. Ez fog itélni a merénylők és gyujtogatók fölött.

A bolgár anarkhisták. Május 3-ikán ujabb merényletet kiséreltek meg a szalonikii török posta ellen. Egyszersmind jelentik, hogy a szigorított széleskörű intézkedések következtében nem lehet tartani ujabb nagyobb eseményektől Szalonikiben, ha egyes kisérletek előfordulnak is. A polgári és katonai hatóságok szorgosan kutatnak a forradalmi bizottságok czinkosai után. Több helyen még asszonyoknál és gyermekeknél is találtak dinamittöltényeket elrejtve. A viszgálat eddigi eredménye azt mutatja, hogy a merénylők legnagyobb része Maczedóniába és Bulgáriába való bolgár. Néhány elfogott szalonikii bolgár csak büntársként szerepelt.

Hadihajók a szalonikii kikötőben. A szalonikii események hírére monarkhiánk külügyi hivatala utasította a szmirnai vizeken czirkáló magyar-osztrák hadihajókat, hogy teljes gőzerővel induljanak el a szalonikii kikötőbe, a hol a legközelebbi napokban mindazoknak az államoknak a hadihajói gyülekezni fognak, a melyeknek alattvalóit Szalonikiben meg kell oltalmazni. A flotta-tüntetésnek nem az a czélja, hogy a török hatóságok dolgaiba beleavatkozzék, hanem csupán az, hogy szükség esetében az illető államok alattvalóit megoltalmazzák. Ezzel a flotta-tüntetéssel egyuttal értésükre akarják adni a maczedón fölkelőknek, hogy nem számíthatnak a hatalmak közbelépésére s hogy hiába szegülnek ellene a reformok megvalósításának.