Varázslók az ókorban 1

Tudtak-e hipnotizálni az egyiptomiak? – A görögök rejtelmes sugárágyúja - A varázstükör, melyben az egész földkerekséget lehet látni. – Aki az ókorban tükörrel felgyujtott egy hajóhadat. Az automata alabárdos. – A városvédő rézliba. – A királysírok örökégő lámpája – A tűzokádó bálványok - Halottak idézése – A „Szézám” barlangja - A vasedény, melyben a víz borrá válik.

II. Ramresz, a nagy fáraó élete és uralkodása végét érezve, a hajdani csodás Egyiptomban elzárkózott egy bűvös kastélyba. A fáraó eltűnt - mondta a babonás nép. A király eltűnésének második hónapjában történt, hogy Apis templomában az egybegyűlt nép egy csodálatos jelenséget látott.

A templom falán, közvetlen az oltár fölött, megjelent egy fénycsomó füst és gőz kíséretében. A füst lassan oszladozni kezdett, a fénycsomó összébb húzódott és közepén a nép megdöbbenve látta az eltűnt fáraó természetfeletti, élő arcát. S az arc dörgő hangon megszólalt a templomban.

- Én, Osiris fia, a ti fáraótok szólok hozzátok a halálból, ahová megtértem. A babonás nép összébb húzódott, a halott király rejtelmes arca pedig a templom homályos melyén hosszú szónoklatot intézett a megriadt nyájhoz. Az istentisztelet véget ért, a nép szörnyülködve és álmélkodva a csodán - szétoszlott, a papok közben közhírré tették a nagy fáraó halálát. 40 napos gyászt rendeltek el.

Ilyen rejtelmes, varázslatos külsőségek között jelentették be az ősi Egyiptomban a fáraók halálát, hogy a nép forrongását elkerüljék, csodával, titokzatos jelenségekkel hatottak reá. Csoda? Nincsenek csodák, mindennek van természetes magyarázata. Az egyiptomi papok nagy varázslók voltak, de ez a varázslatuk semmi másból nem állt, mint a kémia és fizika ismeretéből. Mert mi a fentebb leírt csoda magyarázata?

A papok a templom közvetlenül nem látható helyén elhelyeztek a fáraó képét. A homályos templomban megvilágítás nélkül ezt nem láthatta senki. Mikor a nép összegyűlt és a csodára minden előkészület megtörtént, egy falrésből füstöt és vízgőzt fújtattak ki, ugyanakkor elrejtett csiszolt réztükrök segítségével rávilágítottak a gőzoszlopra, mely mögött ott vibrált már a kép.

A füst szétoszlott s a fáraó képe vakító fényben, élesen tündökölt. A száj mozgatásának megoldása már gyerekjáték volt. Ugyanakkor a templom egyik elrejtett helyéről egy érceshangú pap egy tölcséren keresztül szónoklatot intézett a néphez. Kész a csoda természetes magyarázata. A mutatvány véghezvitele azonban annál könnyebb volt, minthogy a templomban számtalan rejtett folyosó, üreg és titkos ajtó, lyuk állott a papok rendelkezésére.

De volt a bűvészetnek egy másik hatékony formája a tűzokádó, lángoló bálványok bemutatására. Az isten szobrát egyszerűen bekenték naftával és bitumennel, adott jelre egy pap rejtett üregből fáklyával visszaért a bálvány talapzatához, mire az pillanatok alatt lángralobbant s a lenyűgözött sokaság bámulva látta, hogyan lángol a kőszobor - anélkül, hogy elégne.