Voronoff operáció helyett hormonleves kura

Voronoff operáció helyett hormonleves kura, amelynek eredménye: följelentés egy orvos és egy gyógyszerész ellen

A főkapitányságon följelentést tett Vásárhelyi Ferenc vállalkozó dr. Engelmann József orvos és Hamvas Ervin gyógyszerész ellen, akikkel együtt néhány hónapja hormon – szanatóriumot alapítottak Budapesten.

Egy bécsi orvos találmányának gyakorlati kihasználása volt a cél: állati hormonokból készült regeneráló leveseket ételkihordók utján küldték széjjel azoknak a betegeknek, akik a hormon- kurára jelentkeztek.

Állítólag a Voronoff- féle mirigyátültetésekhez hasonló hatása van a hormonlevessel való táplálkozásnak. Vásárhelyinek az a panasza, hogy sokkal több ilyen hormonlevest hordtak ki, mint amennyinek az árával neki az orvos és a gyógyszerész elszámolt. A főkapitányságon egymás után idézték be a betegeket, akik hormon – kurát vettek: közöttük szereplő férfiakat is. Nagy részük azonban megtagadta a vallomástételt és fölháborodva tiltakozott az ellen, hogy az orvosi titoktartás védelme alá tartozó testi titkaikra vonatkozólag hallgassák ki őket.

A rendőrség most nagy dilemmában van és kénytelen a vizsgálat folytatása előtt az igazságügyminisztérium utjain az Igazságügyi Orvosi Tanácshoz fordulni annak eldöntése miatt: milyen korlátokat szab a nyomozásnak az orvosi etika, az orvosi titoktartás.