Milyen engedményeket adnak a bankok a gazdaadósoknak

A pénzügyminiszter felhívására a mezőgazdákat terhelő tartozások rendezése ügyében a Takarékpénztárak és Bankok Egyesülete a következő kijelentését tette:
A pénzintézetek és mezőgazdák ellen fennálló követelések után járó, a készpénzzel, váltóval, vagy kötelezvénnyel nem rendezett hátralékos kamatok kiegyenlítése esetén azoknak 1932 julius 1-éig járó részéből 25 százalékot engednek akkor, ha az 1932 julius 1-e óta járó kamatokat, továbbá a 75 százalék különbözetet s a behajtási költségeknek az alábbiak szerint mérséklendő részét az adós ezévi december végéig megfizeti s a netalán kivánt meghosszabbítási váltót is átszolgáltatja.

Ha a rendezés 1933 januárjában történik, az engedmény 20 százalék, ha 1933 februárjában, ugy 15 százalék, 1933 márciusában, ugy 10 százalék, ha 1933 áprilisában, ugy 5 százalék, későbbi rendezés esetén engedmény nem jár.

Azok a mezőgazdák, akiknek birtoka 50 katasztrális holdnál kevesebb, de legalább 10 hold, a 25 százalék helyett 30 százalék, azok, akiknek birtoka 10 katasztrális holdnál kevesebb, de legalább 5 katasztrális hold, 35 százalék s ha az 5 katasztrális holdnál is kevesebb, 40 százalék engedményben részesülnek, amely engedmény havonkint ugyancsak 5-5 százalékkal csökken. 1933 május 1-e után történő fizetés esetén természetesen engedmény nem jár.

Az 1931 január 1-e előtti időből hátralékos kamatokból további 10 százalék felülengedmény jár, ugy hogy az 5 holdon aluli gazda ezévi december végéig történő rendezés esetén a kamatoknak 1931 január 1-e előtt esedékes részéből 50 százalék engedményben részesül.

A rendezés alkalmával az óvási és behajtási költségek is kifizetendők, de ez utóbbiaknak a készkiadást meghaladó részéből az intézetek a jelzett határidőkben történő fizetés esetén 50 százalék engedményt nyujtanak.

Az engedményre csak az a mezőgazda tarthat igényt, aki azért nem fizette meg az esedékes kamatot, mert vagyoni helyzete az esedékes kamatok fedezésére nem képesítette.

A hátralékos kamatok kiszámításánál az Országos Hitelügyi Tanács által a megfelelő időszakra megállapított mindenkori kamatláb veendő alapul.

A kedvezményeket aránylag igénybeveheti az adós részletfizetés esetén is, ha készpénzben a hátraléknak legalább 20 százalékát kiegyenlítette.

Hajlandók továbbá a pénzintézetek annak az adósnak, aki a 6300/1932. szám alatt kibocsátott gazdaadóssági-rendelet hatályának tartama alatt váltó vagy folyószámlatartozására rendkívüli tőkefizetést teljesít, fennmaradó tartozásának ezen rendkívüli visszafizetéssel egyenlő része után az Országos Hitelügyi Tanács által megállapított kamatnál 2 százalékkal alacsonyabb kamatot számítani. A kedvezőbb kamattétel azonban csak a rendelet hatályának tartamára és csak akkor marad meg, ha az illető adós negyedévenként a tőkéből legalább 3 százalékot törleszt. Ehhez a kijelentéshez a Takarékpénztárak és Bankok Egyesületében tömörült pénzintézetek kifejezetten hozzájárultak.

Ennek folytán a Takarékpénztárak és Bankok Egyesülete és az Országos Mezőgazdasági Kamara azzal hozza ezt a gazdaközönség tudomására, hogy abban az esetben, ha vita merülne fel arra nézve, vajjon az illető mezőgazdasági adósnak joga van-e a fentiekben körülvonalazott kedvezményekre, vagy sem, panaszával akár a Takarékpénztárak és Bankok Egyesületéhez (V. Akadémia utca 1.), akár pedig a területeken illetékes mezőgazdasági kamarához fordulhat s azok a panasz megvizsgálásáról és megfelelő elintézéséről gondoskodni fognak.