A kormánypárt győzött a vasárnapi román választáson

Bukarest, julius 17.
Románia vasárnap választotta meg uj képviselőit, a hivatalos jelentések szerint rendben és csendben. Amilyen izgalom előzte meg a választásokat, amennyire elfajult helyenként a korteskedés, olyan nyugodt képet mutatott vasárnap Bukarest, ahol a trópikus hőség miatt rendkivül vontatottan folyt a szavazás.

Egyes kerületekben a választóknak alig 30 százaléka járult az urnák elé, az ötödik kerületben még kevesebb, mert 2415 szavazóból csupán 553 adta le szavazatát. Az bizonyos, hogy Bukarestben a kormánypárt kisebbségben maradt és a szavazatok többségét a Duca vezetése alatt álló ugynevezett régi liberális párt kapta meg.

Kolozsvár három kerületében a nemzeti parasztpárt 1404, az országos magyar párt 823, Duca pártja 144, a Bratianu-párt 41, Lupu független parasztpártja 194, Goga 122, a szociáldemokraták,248 szavazatot kaptak, a többi szavazat tizesével-huszasával forgácsolódott szét a kisebb pártok között. Cuzáékra Kolozsvárott senkisem szavazott.

Az erdélyi magyar párt a kolozsvárihoz hasonló szép eredményt ért el Háromszék- és Csikmegyékben, ahol egyre több magyar szavazat kerül elő számlálás közben az urnákból. Az a vélemény a késő éjszakai órákban, hogy az egész ország területén a szavazatok összeszámlálásából a nemzeti parasztpárt és a kormány nagy győzelme fog kikerülni, de meglepő előretörést mutat majd Goga és Lupu, a parasztság körében nagyon népszerű pártja is.

A választási rendszer meglehetősen bonyolult, ezért pontos eredmény csak néhány nap mulva kerül a nyilvánosság elé.