Rövidek

Münchenben tizenkétezer nemzeti szocialista vonult föl vasárnap – fehér ingben
Berlin, julius 3.
Münchenben, a város főutvonalán vasárnap délben 12.000 főnyi nemzeti szocialista rohamcsapat vonult föl. Hitler Adolf Rhön századossal autójában állva, fascista-módra: fölemelt karral fogadta hiveinek tisztelgetését. A nemzeti szocialista csapatok, nehogy München lakosságát ingereljék otthagyták barna ingüket és fehér ingben vonultak föl a bajor főváros utcáin. Nem is történt semmi incidens, a nagy izgalommal várt vasárnap baj nélkül mult el. Ellenben Essenből érkező jelentés szerint a Stoppenberg felé vezető uton a nemzeti szocialisták és a kommunisták két kisebb csapata megütközött egymással. Az összeütközésnek egy halottja és több sulyos sebesültje van.

Remény és reménytelenség

Pesten és vidéken, a kávéházakban, klubokban, vendéglőkben, vasutakon, minat annyiszor a multban, ujra egymást bóditják az emberek a lausannei lehetőségekkel, az ország minden célját, vágyát, reményét a hétvégi paktum politikai, gazdasági és pénzügyi következményeiben látják megvalósitva. Egyszóval csak hömpölyögjön tovább mai magyar életünk poshadt folyama, szortyogtassuk tovább kiégett, üres pipánkat, feküdjünk két vállunkra a kiégett tarlóra és lessük, mikor hull az érett gyümölcs a szánkba! Legyünk tovább külpolitikai és belpolitikai kokainizmus rabjai, széditsük egymást kába fantazmagóriákkal és közben ne cselekedjünk semmit és ne történjék semmi! Pató Pál kormányzatunk teljes mértékben megfelel ennek a vészes közfelfogásnak. Valósággal ünneprontásnak hangzik, ha a rekkenő hőségben az álomkóros rendszert rázni kezdjük és a boldogan szuszogóknak a fülébe kiáltjuk, hogy őszre majd elpárolog a fájdalomcsillapitó narkotikum a beteg ország szervezetéből és tizszeresen, százszorosan fogja érezni ujra a kétségbeejtő fájdalmakat és a reménytelenség ólomsulyát.

Friedrich István : „A vihar morajlását csak az nem hallja, aki ráül a fülére…”

Az este a keresztény ellenzék hatalmas tiltakozást rendezett a mai kormányrendszer ellen a városligeti Gregorics-vendéglőben, ahol ember-ember hátán szorongott, hogy meghallgassa a párt vezérét, Friedrich Istvánt.

Tauffer Gábor képviselő tetszéssel fogadott beszámolója után Friedrich beszélt:
- A mai rendszer - mondotta – a nyilvános választójog omladozó bástyáin ül és tehetetlenül nézi azt a nagy evolúciót, amely ma már minden irányban dübörög. A gazdasági válság, a pénzügyi krizis és a nagy szociális feszültségek mind előjelei annak a viharnak, amelynek morajlását csak az nem hallja, aki ráül a fülére. Szervezkedési és gyülekezési szabadság nincsen, ezért a társadalom nem tud politikailag megszervezkedni. A rendszer mai kényelméért föláldozza jobb jövőnket! Szerencsétlenek és rövidlátók, azok, akik még mindig halogatják a hamisitatlan népakarat érvényesülését. Ez katasztrófához fog vezetni! Azért kiáltom innen feléjük, hogy minél későbben fanyalodnak rá erre, annál magasabb áldozatokat fog ez kivánni éppen abból a nemzeti birtokállományból, amelyet pedig valamennyien át akarunk menteni a jövőbe. Uj szabadságharcot kell megvivnunk a népjogokért, a titkos választójogokért, a megmerevedett pártabszolutizmus, a korrupció és a reakció ellen.

Friedrich István végül bejelentette, hogy politikai barátaival még a nyáron beutazza az egész országot.

Országraszóló ellenzéki győzelem Kisvárdán
Osváth Pált, Gaal Gaston jelöltjét vasárnap 370 szótöbbséggel képviselővé választották.

Gyökeres rendszerváltozás előtt áll az ország! – hangoztatták sorra az ellenzéki képviselők az örömmámoros Kisvárda diadalestéjén.

Tizenkét halottja van az altonai utcai csatának
Berlin, julius 17.
Altonában éjfél felé ismét kiujult a kommunisták és a német nemzetiek utcai harca, amelyet a rendőrség sortüzei nem tudnak megfékezni. Attól tartanak, hogy a véres zavargások Hamburgra is átterjednek, amelyet csupán egy utca választ el Altonától. A kórházban eddig hét ember halt bele sérüléseibe, ugy, hogy a halottak száma immár tizenkettőre emelkedett.

Franciaország végleg lemondott a háboruról – mondja Paul-Boncour hadügyminiszter

Páris, julius 24.
Paul-Boncour francia hadügyminiszter vasárnap a francia tartalékos tisztek kongresszusán beszédet mondott és kijelentette, hogy Franciaország bebizonyitotta, hogy végleg lemondott a háboruról és hadseregét csupán saját biztonsága és védelme érdekében tartja fönn. A jövőben a védelem szervezését a francia külpolitikával kell összhangba hozni. Ennek a külpolitikának főcélja: a nemzetközi döntőbiráskodás kiterjesztése és a biztonság megjavítása. A fegyverkezési versenynek meg kell szünnie, helyette hozzá kell látni a fegyverkezés csökkentéséhez. A Franciaországnak nyujtandó biztonsági garanciáktól függ, hogy mit nyujthat Franciaország Ellenszolgáltatásként.