Gróf Apponyi beszéde a kisemberek mellett

Kőszeg, augusztus 15.
Az egész országból összesereglett több mint 300 ipartestületi kiküldött részvételével tartották meg vasárnap Kőszegen az országos iparoskongresszust. Haász István tábori püspök ünnepi miséje után a kongresszus résztvevői a hősök kapujához vonultak, ahol Dobsa László beszélt, majd Papp József helyezte el az ország iparostársadalmának koszoruját. Utána lelkes ünneplés közben gróf Apponyi Albert mondott beszédet.

- Nagy öröm – mondotta - , hogy a magyar kézmüvesiparosok annyi baj és nehézség között nem veszítik el bizalmukat. Nekünk, akik a haza polgárainak bizalmából az ország sorsát intézzük, mindent meg kell tennünk, hogy a helyzet elviselhetőbb legyen.

- Nemcsak a gazdagokon és hatalmasokon kell segíteni, hanem elsősorban a kis embereken, akik fokozottabban érzik a helyzet nehézségeit. Minden társadalmi osztály és minden nemzet sinyli a válság sulyos következményeit, de ma már Franciaország is látja, hogy mincsen semmi értelme annak, ha lehetetlen követelésekkel hozzájárul a világ gazdasági összeomlásához. Amerikában is fölülkerekedik az a józanabb belátás, hogy ha elveszik az európai államok pénzét, azok nem tudnak miből amerikai árut vásárolni.

- Bámulattal adózom a történelem nagy hőseinek, de nem tudom, mi a nagyobb hősiesség: a helyzet és a perc magasztosságának ihletétől áthatva harcolni a hazáért, vagy pedig a szürke hétköznapokon minden vigasztalás és lelkesítő körülmény nélkül éveken át viselni az élet megpróbáltatásait.

A közönség hosszantartó lelkes óvációban részesítette Apponyit ragyogó beszéde után.