Roosevelt elnökjelölt nyilatkozata

Országszerte nagy föltünést keltett Franklin Rooseveltnek, a demokrata párt elnökjelöltjének nyilatkozata, amely a vámfala lebontásáról, a mezőgazdasági árak emeléséről és a magyar bor amerikai exportjáról szólott.

Utalt Roosevelt a békeszerződések reviziójának szükségességére is és nyilatkozatának ezt a részét most newyorki tudósítónknak ujabb távirata egésziti ki:

Newyork, augusztus 15.
Roosevelt elnökjelölt, aki az Egyesült Államok budapesti követének, Nicolas Rooseveltnek unokatestvére, az albanyi kormányzói palotában fogadott. A vele folytatott beszélgetés során meggyőződést szereztem arról, hogy tökéletesen tájékoztatva van nemcsak Magyarország politikai, pénzügyi és gazdasági, hanem területi problémáiról is. Amikor a trianoni szerződés békés megváltoztatásának lehetőségét hoztam szóba.

Roosevelt a következőket válaszolta:
- Igaz rokonszenvvel kisérem ezt a mozgalmat. Wilson már Versaillesban belátta, hogy a békeszerződések igazságtalanságokat is tartalmaznak, de létrejövetelüket akkor nem tudta megakadályozni. Wilson annak idején csak azért irta alá a békeszerződést, mert meggyőződése volt, hogy néhány év alatt kifejtődik az a nemzetközi szellem, amely megváltoztatásukra alkalmas és a békeszerződések igazságtalanságait nemzetközi konferenciák fogják korrigálni.

- Az Egyesült Államok törvényhozása nem ratifikálta sem a versaillesi, sem a trianoni békeszerződést, legutóbb pedig kihirdetettett az az elv, hogy az Egyesült Államok senkinek tulajdonjogát erőszakkal elfoglalt területekhez elismerni nem fogja.


Nadányi Pál