Az uj miniszterelnök

A királyi kihallgatásra Bécsbe hivott politikusok már junius 15-ikén délután és este elutaztak Bécsbe.
Gróf Tisza István d. u. negyed 4-re volt a királyhoz meghiva s teljes két óra hosszáig maradt a király dolgozó-szobájában. Onnan a magyar miniszterium palotájába tért vissza.

A király gróf  Tisza Istvánt bizta meg a kormány alakitásával, a ki még éjjel visszautazott Budapestre, hogy az egyes tárczákra már kiszemelt egyénekkel tárgyaljon s minél előbb jelentést tehessen a királynak vállalkozásának sikerüléséről vagy nem sikerüléséről.

Egy hirlapiró kérdésére, vajjon a véderőjavaslat visszavonásával vagy a nélkül fog-e az országgyülés elé lépni? Gróf Tisza István azt felelte: A szabadelvűpártnak minden árnyalata elfogadta a véderőjavaslatot és ha Széll alatt szükség volt az ujonczlétszám fölemelésére, úgy ez a szükség még most is fönforog. De enenk a fejében lesz-e valami konczesszió? kérdé a hirlapiró. Erre a kérdésre nem válaszolok felelte gróf Tisza. Budapesti hirek szerint gróf úr az ex-lex ellenére föl fogja oszlatni a parlamentet és rendeleti uton fog ujonczoztatniť. Mondá a hirlapiró. Erre csak azt felelhetem önnek – volt gróf Tisza válasza – hogy én csak parlamenti kormányzásra vállalkozom.