Letartóztatták Kassák Lajost

Letartóztatták Kassák Lajost, aki előadást tartott Szolnokon és a rendőrség szerint vétett az állami és társadalmi rend ellen


Szolnok, április 4.

A szolnoki rendőrség vasárnap délután letartóztatta Kassák Lajost és a társaságában levő fiatalembert, akit Lengyel Lajosnak hívnak. Kassák szombaton este a Magántisztviselők Egyesületében Irodalmi problémák címmel előadást tartott és ennek során az egyesületben rendezett munkásfényképészek kiállításáról is beszélt.

Vasárnap délelőtt Fábry rendőrtanácsos vezetésével rendőri bizottság jelent meg a Magántisztviselők Egyesületében, lefoglalta a képeket és bezárta a kiállítást. Délután 5 órakor detektívek keresték föl a lakásán Kassák Lajost, elkérték tőle beszédének szövegét és ennek alapján előállították a rendőrségre, ahol őrizetbe vették.

A rendőrség kedden délelőtt dönt Kassák további sorsáról. A letartóztatás a városban azért keltett föltűnést, mert Kassák előadásán ott volt egy rendőrfogalmazó is, aki egyetlenegyszer sem szakította félbe az előadást.

A bezárt kiállításon a Munka című lap körül csoportosult fényképészek képei szerepelnek, amelyek legtöbbje a szegénységet ábrázolja. Ugyanez a fényképgyűjtemény nemrég Budapesten hetekig ki volt állítva az Atelier című helyiségben és a kritika általános dicsérettel emlékezett meg róla. A rendőrség Kassák előadásának egyes részeiben az állami és társadalmi rend elleni vétséget lát.