Luther Bázelbe érkezett, ahol megállapították, hogy sebesülése jelentéktelen

Bázel, április 10.

Vasárnap délelőtt Luther birodalmi bankelnök, aki ellen szombat este Berlinben merényletet kíséreltek meg Bázelbe érkezett. Luther vidáman lépett a peronra és mosolyogva fogadta az üdvözléseket. Mindenki gratulált az elnöknek ahhoz, hogy szerencsésen megmenekült. Lutherhez orvost hívtak a szállodában, aki a vonaton alkalmazott kötést fölcserélte és megállapította, hogy a sebesülés jelentéktelen: a seb egészen felszínes és csak 3 centiméter hosszu.

Itt kézbesítettek Luthernek Hindenburg elnök táviratát: ,,Szívből gratulálok önnek, hogy a megvetésre méltó merénylettől épségben megmenekült.”
Luther és kísérete délben a német területen fekvő Lörrackba ment át, ahol az elnök választásra leadta szavazatát.
Mindkét merénylő Hitler- párti
Berlin, április 10.

Luther, a Birodalmi Bank elnöke ellen elkövetett merénylet a német fővárosban nagy izgalmat keltett. A két merénylő vasárnap visszavonta eddigi vallomását és írásban uj vallomást adtak át a kihallgatást végző rendőrtiszt viselőnek. Az írásbeli vallomását dr. Max Roosen, az egyik merénylő sajátkezűleg írta és aláírta azt a másik merénylő is. a következőképen hangzik:

,,Alulírottak dr. Max Roosen hamburgi ügyvéd és Werner Kertscher gostwigi ( Thüringis) illetőségű hivatalnok, április 9-én este 8 óra 50 perckor a potzdami pályaudvar perronján rálőttünk dr. Hans Luther birodalmi bankelnökre. Ezen tettünkért a rendes bíróság előtt akarunk felelni. Ezért kérjük, hogy a gyorsított birói eljárás útján a törvényszéki főtárgyalást minél előbb megtartani szíveskedjék.”

A két merénylő már több ízben szerepelt együttesen a nyilvánosság előtt. Így első ízben 1931 októberben, amikor röpiratot adtak ki, amelyben élesen bírálták a Birodalmi bank pénzügyi politikáját. Később közönséges bűncselekmények sorozatával vádolták egyik följelentésükben a Birodalmi bank vezetőségét.

A följelentést azonban az ügyészség ad acta tette. A rendőri nyomozás megállapította, hogy dr, Roosen állandó összeköttetésben állott a nemzeti szocialista párt gazdasági tanácsával, így elsősorban annak fejével, dr. Federrel, akit általában a hitlerista közgazdasági elméletek kigondolójának ismernek. A merénylők ugyan azt állítják, hogy már tavaly kiléptek a nemzeti szocialista pártból, a rendőrség azonban nem ad hitelt vallomásuk e részének, mert Werner Kertschernél egy körlevelet találtak, amely meghívó egy hitlerista összejövetelre.

A rendőrség előtt tanuvallomások hangzottak el arról, hogy a merényletek még két részese van. Az egyik ezek közül állítólag az általános zűrzavarban elmenekült, míg a negyedik merénylő egyesek állítása szerint fölugrott a bázeli vonatra és elutazott. A tanuk szerint ez utóbbi barna bőrkabátot viselt.

Vasárnap délután a Luther ellen elkövetett merénylettel kapcsolatban Roosen baráti körének két tagját tartóztatta le a politikai rendőrség: egy közgazdasági írót és egy jelzálogkölcsön- ügynököt.