Győr három bajnokságot nyert az esztergomi jubiláris regattán

Szenzációt keltett a Hungária Kauser-négyesének kiváló szereplése

Vasárnap délelőtt tartotta az Esztergomi Hajós Egylet 25 éves jubiláris közgyűlését, ahol is Mátéffy Viktor országgyűlési képviselő, esztergomi plébános, az egyesület elnöke megnyitó beszédében köszöntötte a megjelent kormányképviselőt, Lingauer Sándor főispánt és a MESZ elnökségét.

Beszéde után, amelyben vázolta a nehéz 25 év eseményeit, dr. Zsiga János olvasta föl a főtitkári jelentést, majd dr. Perger Ferenc kormányfőtanácsos a MESZ nevében üdvözölte a jubilánsokat.

A verseny második napján megjelent előkelőségek között ott volt Eszterházy Móric gróf volt miniszterelnök, az Esztergomi HE díszelnöke, aki maga osztotta ki a győztesek díjait.

Az esztergomi regatta mindkét napján meglepő szépen szerepeltek a győriek, akik három bajnokságot könyveltek el. a Hungária 28. győzelmét aratta ebben az évben.

Kedvesek voltak a győri bencésgimnazisták versenyzői, akik olaszos stílussal dolgoztak utánzásra méltóan.

Részletes eredmények:
A szombati versenyben óvást jelentettek a szkiffszámnál, amelyet vasárnap délelőtt eveztek le újra. Győzött Boday Pál Hungária. Másodiknak Piller Antal (Műegyetem) futott be.

Újonc négyes.
A délelőtti előversenyeken a következő hat csapat került a döntőbe: Hungária, Műegyetem, Sirály, Tisza Szegedi Evezős E., Nemzeti HE 1 1/2 hajóval.

MESZ-VEO dublók versenye. Három csapat áll a starthoz. A Schön-Gyimóthy - dubló az előtte lefolyt versenyben is részt vett, úgy, hogy starttól majdnem a célig Czenek-Soky együttes vezet, míg végre a cél előtt 100 méterrel a Schön csapat kitör és 1 hajóval nyeri a versenyt. Győz: MESZ-VEO Gaupp-dubló (Schön Károly-Gyimóthy József ve. Schön Károlyné korm.) Időt nem mértek. 2. MESZ-VEO Bakty-csapat. (Czenek-Soky.)

Vidéki négyes. A starttól a Vác csapata jön el jobban. 1000 méter után Vác fölerősít és 1 hajóval előzi a győri négyest. a finisben rákapcsol a váci csapat és három hosszal huz át elsőnek a célon. Győz: Váci SpE (Wengriczky-Hamacsek-Vadkerty-Velzer ve. Ficzere korm.) Idő 6 perc 27 mp. Esztergom föladta a versenyt 1000 méternél.

Szenior négyesek versenye. A hungária és a Pannónia a következő összeállitásban ült a hajókbsn: Hungária: Götz-Sághy-Szimicsek-Kauser Árpád ve. Molnár korm. A Pannónia Bartók-Török-Szabó-Ballya ve. Zoltán korm.

A starttól a Pannónia csapata ugrik el jobban a fél hajóelőnyre tesz szert, de a Kauser-csapat is rákapcsol. 1000 méternél a Hungária hatalmas iratot diktál és egy hajóval elmegy a Pannónia négyesétől. Most a Pannónia is bespurtol és 32 csapást diktál. a Hungária 36-os sztrókkal dolgozik s így még jobban kiugrik. 2000 méternél hatalmasan rákapcsol a Kauser négyes és négy hajóval megy el a Pannóniától. Győz: Hungária EE.: Idő 6 perc 50.2 mp. 2. Pannónia. Idő 6p. 59 mp. Négy hajóval verve.

Újonc szkiffek. A táv közepén Buday veszi át a vezetést, ahol is a pályabírónak kell az elkormányolt csapatokat rendbe szedni. (Boday nyugodtan fönntartva nyer.) A helyezésért gyilkos küzdelem Szabó és Kormos közt. Győz Boday Pál (Hungária EE). Idő 7 perc 42 mp. Négy hajóval verve. 2. Szabó (FTC). 3. Kormos (Sirály).

Öreg urak nyolcasa (Bruder-emlékverseny). Rowovert evezett a Győri TEE: Peri dr.. – Hacker dr. – Hatschek-Gaál-Kopstein-Németh-Meixner dr. – Halász vezető, Szeidler kormányos.

Magyarország vidéki kettős bajnokságát rowowerben a Szegedi Csónakázó nyeri Sóos-Back - összeállításban.

Diáknégyesek versenye.
(1000 méter, palánkos hajókban.) A győri bencés gimnázium kiváló sportérzékű tanári kara minden lehetőt elkövet, hogy ezt a sportot minél jobban kimélyítse és Győr klubjai utánpótlást kapjanak. A neves gimnázium két csapatát küldte le s az A) csapat győzött háromnegyed hajóval. Idő 2 p. 39 mp.

Junior nyolcasok versenye. Győz: Hungária KE. (Vermes, Krassy, Tóth, Lafrankó, Győry, Wawra, Rozner, Tasch ve., Molnár korm.) 5 hajóval első. 2. Nemzeti HE. 3. Győri TEE 1 hajóval. A versenyt a Nemzeti megóvta.

Nagy egyes. Start után egy vonalban küzdött Kauser István dr., Vértes és Ernszt. 500 méter után Kauser kissé kiugrik, Ernszt és Vértes lapátjai kollidálnak és leáll mind a kettő. Győz: Kauser István dr., (Hungária EE). Időt nem mértek. A Győri TTE és Neptun a versenyt megóvták.

Vidéki nyolcas bajnokság. 500 méter után Győr meglép, fél hajó előnyét tartja is és a célba ezzel az előnnyel be is fut. Bajnok: Győri TTE (Erdősdi, Zwedovits, Fejes, Herzberger, Meixner, Kozma, Kiss, Velisz ve., Heszkyd korm. Időt nem mértek. 2. Szegedi CsE fél hajóval.