Vizi biczikli

Eddig csak szárazföldön nyargalásztak a bicziklik, – kerékpárok.
De most már van olyan is, a melyik a vízen szintugy haladhat, mint az országút porában; vagyis egyaránt tud szárazon és vízen járni. Egy Grósz Henrik nevű budai kőmíves találta fel s Leitzel József bádogossal közösen készítette ezt a gépezetet.

Lényegében olyan, mint egy közönséges kerékpár, de elülső kereke vízhatlan vitorlavászonnal van bevonva, hátsó kerekének küllőire pedig fémlemezek vannak erősítve.
Ha a kerékpár a vízbe jut, a gép előtt függő zacskókat le kell oldani, széjjelhúzni s ilyen módon két kis vízhatlan csolnak-féle áll elő, melyeket a kerék két oldalára kell erősíteni. Ez a művelet alig tart öt perczig. A hátulsó kerék fémlemezeit ki lehet hajtani s ezek a vízben olyanformán működnek, mint a hajókerék. Így a kerék nem merül el a vízben, sőt biztosan halad a felszínén.

A feltalálók e készüléket már tavaly is bemutatták a Lukács-fürdő mellett s kielégítőleg működött.

Nemrég újra próbálkoztak vele a budai Duna-parton s a kisérlet ekkor is sikerűlt volna, ha a vizi kerékpározó neki nem megy egy kifeszített hajókötélnek s fel nem dől. 

Szerencsére nem esett baja.
Azóta több kisérletet is tettek a készülékkel. A feltaláló főleg katonai szempontól tulajdonít fontosságot művének. Hogy reményei beválnak-e s a kerékpár mennyire lesz a gyakorlatban hasznavehető, azt természetesen csak a jövő döntheti el.