Két Európa-bajnoki győzelmet arattak a magyar evezősök Belgrádban

A Pannonia megnyerte a kormányos nélküli négyest, a Hungária pedig a dublót, a Hungária-nyolcas azonban irreális versenyben második lett

Belgrád, szeptember 4.
Már délután 2 órakor hatalmas autótábor és nagy nézőtömeg indult a sabáci országúton át a Száva vizén átvezető pontonhídon a Cigányszigetre, ahol a hatalmas evezős stadionban vasárnap délután az Európa-bajnokságok döntő küzdelmeire került sor.

Tízezer főnyi közönség előtt folytak a küzdelmek. A tribün zászlódíszben várta a királyt és a nagyszámú notabilitásokat. A magyar zászló a tribün első részén az első helyen lengett.

Az első verseny, amelyet a király is végignézett, a kormányos nélküli négyes volt, amelyben a magyar színek képviseletében induló Pannónia diadalmaskodott. A magyar zászló még egyszer röppent föl a győzelmi árbocra, amikor a Hungária Bodai-Kauser dr. csapata a doublot is megnyerte.

A verseny részletes eredménye a következő:
Kormányos négyes: Európa-bajnok: Olaszország (8.N. Pullino, d’Isola, di Istria) 6 p. 36.4 mp. 2. Dánia (Soro Roklub) 6 p. 40.4 mp. 3. Csehország, 6 p. 47.4 mp.

Kormányos nélküli pair oar:
Európa-bajnok: Svájc (See Club Zürich) 7 p. 14.2 mp. 2. Olaszország (SC Pallanza di Pallanza) 7 p. 16.8 mp. 3. Belgium, 7 p. 26.4 mp.

Szkiff: Az első párszáz méteren dr. Kauser István 1/4 hosszal vezetett a francia és olasz versenyzők előtt, 500 m-ig változatlan a helyzet. 750 m-nél Kauser még mindig bírta a tempót. 1000 m-nél a magyar bajnok görcsöt kapott a karjába és elkormányozta magát.

1250 m-nél a francia színek képviselője 3/4 hosszal vezetett Kauser előtt, aki 32-es csapásokkal igyekszik behozni hátrányát, de nem bírta tovább a tempót s mivel ismét görcs állott a karjába, föladta a versenyt. Európa-bajnok: Olaszország (Mariani, SC Lario di Como) 7 p. 18.2 mp. 2. Franciaország (Saurin, SN. de Lagny) 7 p. 20.4 mp. 3. csehország.

Kormányos pair oar: Európa-bajnok: Hollandia (S. de Etudiants Triton Utrecht) 7 p. 42.4 mp. 2. Olaszország (R.C. Conottieri di Lauria di Palermo) 7 p. 46.8 mp. 3. Lengyelország, 7 p. 48.6 mp.

Kormányos nélküli négyes: A starttól legjobban a jugoszlávok kerültek el. 500 m-nél a Pannonia került az élre. 750 m-nél a svájciak és az olaszok fölnyomultak és igyekeztek a vezetést elragadni a magyaroktól. 1000 m-nél a Pannonia másfél hajóhossz előnyre tett szert.

Most az olaszok nyomultak föl, de csak a svájciakat sikerült megelőzniük. A Pannonia élénk spörttel dolgozott s egy utolsó erőteljes magyar finissel visszaverte az olaszokat és győztesként haladt át a célon.

Európa-bajnok: Magyarország (Pannonia EC: Bartók László, Gyurkóczy Károly, Szabó László és dr. Török Zoltán vezérevezős) 6 p. 39.8 mp., két hajóhosszal nyerve. 2 . Olaszország (SC Intra di Intra) 6 p. 43.2 mp. 3. Jugoszlávia (PDK Krka Sebeniko) 6 p. 46.8 mp.

Dubló: Start után a Hungária Kauser – Boday dublója szökött az élre. A magyar bajnokkettős erős spörtökkel 1000 m-ig még fokozta előnyét és 1500 m-nél már biztosan tartotta első helyét.

Európa-bajnok: Magyarország (Hungária EE: Boday Pál és dr. Kauser István vezérevezős) 6 p. 47 mp. 2. Olaszország (SC Triestina) 6 p. 49 mp. 3. Belgium 6 p. 55 mp. Háromnegyed hajóval nyerve, két hajóval harmadik.

Nyolcas: Lengyelország, Csehország, Jugoszlávia, Magyarország és Franciaország mérte össze erejét a legklasszikusabb számban. a jugoszláv nyolcas állandóan keresztezte a magyarok pályáját s ezáltal úgy a magyar nyolcast, mint a franciát a pálya túlsó széle felé szorította.

1750 m-nél följött a magyar nyolcas és egy hajóhosszal másodiknak evezett be a jugoszlávok mögött. Európa-bajnok: Jugoszlávia (Guzar Spalatto) 6 p. 11.4 mp. 2. Magyarország 6 p. 15.8 mp. 3. Csehország 6 p. 17.8 mp. A magyarok és a franciák megóvták a versenyt.