Abdul Kadir herceg revolverrel fenyegetett engem

,,Abdul Kadir herceg revolverrel fenyegetett engem”- mondja a herceg felesége, Meziette Mecit hercegnő

Ragyogó fiatal szépség a hercegnő: sárga haj, piros száj. Huszonhét éves. (Abdul Kadír 57 éves) Indulatosan mondja a következőket:
Az mind hazugság, amit a férjem mond..Az Abdul Kadir... Két évig éltem vele Konstantinápolyban itt Budapesten emigrációban nyolc évig: nekem elég volt .. Félek vele tovább élni.
Állandóan vitriolt és két revolvert tartott a szekrényében..

Mindig lelövéssel fenyegetett... Mindig azt mondta: ha élni akarsz, ne aludj velem egy szobában! Ha egy kávéházba mentünk, meg sem volt szabad mozdulnom, úgy kellett ülnöm, mint a cövek... Csak a plafonra volt szabad néznem... Ha melegem volt, nem volt szabad levetnem a kabátomat... Férjem többször kijelentette a titkárnak: Bitte, Landau,
Meziette noch zwei Tage leben Termin..Dann Blut...

Nevet.
Többször a háziasszonyomhoz dr. Bárdos Miklósnéhoz menekültem, mert éjnek idején le akart vitriolozni. Eddig csak azért tűrtem, mert családomra való tekintettel féltem a nyilvános botránytól.

Én nem szöktem meg, hanem Pick Imre fogorvos és feleségének védelme alatt kijelentettem a hercegnek, hogy tovább egy fedél alatt nem maradok vele és otthagytam. Elköltöztem Pick fogorvosékhoz. Két hétig voltam itt, ezalatt mindennap többször is fölkeresett a herceg, rá akart bírni, hogy térjek vissza, nem fog csinálni semmit, de én már nem bíztam benne..

Amit Landau Ernő titkárról mond a herceg, az mind hazugság. Két év óta ő intézi az ügyeit, pénzt szerez, az ő közreműködése nélkül nem tud még egy lépést sem tenni...Tessék képzelni, gyermekünkkel egyáltalában nem törődik, még egy harisnyát sem vesz neki. Egész télen egy mulatóban dorbézolt, engem bezárt a lakásba, még az ablakhoz sem volt szabad mennem
és nem volt szabad senkivel szóba állnom.

Egy pénzes borítékot mutat a hercegnő.

Tessék nézni, Édesanyám, Medzit Saffette hercegnő így küld nekem Konstantinápolyból pénzt s ő gondoskodik állandóan rólam és gyermekemről.

Egy képet mutat.

Tessék nézni. Egy fotoriporter le akart bennünket fényképezni, de férjem, Abdul Kadir elém állt, hogy ne tudjon lefényképezni engem...
Ő egy deszpota... Megbíztam ügyvédemet, hogy tegye meg a megtorló lépéseket, mert az is aljas hazugság, hogy én lokálokban akarnék föllépni. Én csak a gyermekemnek élek.

Landau Ernő titkárral is beszéltünk. Fiatal ember, markáns arc, cvikker. A herceg állítólagos följelentésében foglaltak első szótól az utolsóig valótlanok. Idáig nekem az ő ügyeiknek az intézése csak költséget okozott. Két év óta belőlem él.

Ami a hercegnővel való meggyanusításomat illeti, azt a leghatározottabban visszautasítom. A herceg betegesen féltékeny ember, aki nem csak engem, de mindenkit meggyanusít, aki a feleségével két szót vált.

Kérem, nekem éppugy, mint minden embernek, egyéb gondjaim vannak, nemhogy ilyen romantikus dolgokkal foglalkozzam. Jellemző a herceg mentalitására, hogy ugyanakkor, meggyanusít, hogy a hercegnőt megszöktettem:
nap-nap után hozzám jön és könyörög: Bitte schön, Landau, Geld...
Végül megjegyzem, hogy azokért az inszinuációkért, amelyekkel megrágalmazott megteszem a megtorló lépéseket.