Indexre került vasárnap a szardinia, a narancs és a rizs, az angol szövet

Indexre került vasárnap a szardinia, a narancs és a rizs, az angol szövet, a varrógép, az irótoll
és sok más külföldi áru, amelyeket ezentul csak külön engedéllyel szabad behozni az országba

A hivatalos lap vasárnapi számában hosszu kormányrendelet jelent meg amely a behozatali tilalmak drótsövényét állítja mindazon külföldi cikkek elé, amelyekről tizennyolc évvel ezelőtt, amikor a háboru kitört, tanultuk meg, hogy nélkülük is meg lehet élni...

Az elv helyes: ha mi nem tudunk exportálni és terményeinkért valutát kapni, akkor mi sem fizethetünk valutát az idegen áruknak azért a tömegéért, amely eddig korlátlanul özönlött az országba. De a behozatali tilalom kiterjesztése nem jelentheti annak a korszaknak a visszatérését, amikor csak az a cég vagy vállalat érezte ennek a tilalomnak teljes sulyát, amely nem tudta kijárni a behozatali engedélyt. A hosszu tilalmi lista, amely a ,,Budapesti Közlöny” két teljes oldalát tölti be, a rákkal és osztrigával kezdődik, a kaviáron, angolnán és lazacon folytatódik, de nemcsak ezeknek az ínyencségeknek, hanem a polgári szardíniának és ringlinek sem kegyelmez.

A gyömbér, ánizs, sáfrány, vanillia, köménymag, szerecsendió és a szentjánoskenyér engedély nélküli behozatala épp úgy tilos, mint a malaga, füge, mandarin, datolya, ananász és a kókuszdió. Munkatársunk már régen követelte ezt az intézkedést és helyeseljük, hogy lezárták a határt végre a külföldi borok, likőrök és pezsgők előtt is. A Délvidék növényarisztokratái: a pálma, babérfa, olasz rózsa és más külföldi virág épp úgy tilos lesz, mint a rizs, a szegények eledele. Tilosak a finom külföldi szappanok, a festékek, a műbőr és a celluloze is. A behozatali tilalom a textilcikkek minden fajtájára kiterjed: az angol szövetektől s a finom francia bársonyoktól kezdve az egyszerű pamut és gyapju anyagokig.

Pamutból, gyapjuból, mű és félselyemből készült kötöttáruk., hímzések és csipkék előtt ugyancsak lezárult a sorompó. Nem szabad behozni engedély nélkül férfi, fiú és gyermekruhát, díszruhát, uniformist és miseruhát, férfi, és női-, fiu- és leányfehérneműt, női- és leánykalapokat, talpbőrt, cipőt és lakkbőröket, párcipőt, hócipőt és hócsizmát. Ugyancsak tilos az ágy és asztalneműek, törölközök és zsebkendők behozatala.

Kiszorul a külföldi azbeszt, sőt még a smirgli is, a vas-, acél-, ón-, czink-, és alumíniumáruk hosszu sora és ezek között a külföldi írótoll. A varrógépek. Gőz- gáz- és vízvezetéki szerelvények ugyanarra a sorsra jutnak mint a külföldi gramofon és zongora, vagy az ékszerutánzatok, díszműáruk, gombok, tűk, filmek, babák és más játékok.

Ez fölsorolás csak kis része a nagy tömegeknek, amelyre a behozatali tilalom kiterjed. Most a magyar iparon a sor, hogy megmutassa, teljes értékű gyártmányokkal tudja-e pótolni a külföldi árút és hogy a monopoliztikus helyzetet, amelyet ez a rendelet teremt, nem használja fől az árak emelésére.